Het podium voor verhalen. In Haarlem. In Nederland. Wereldwijd.

In iedere stad wonen veel verschillende mensen. Arm en rijk. Jong en oud. Zwart en wit. Op het moment dat we elkaar niet meer kennen – Wie is bijvoorbeeld die man voor de Albert Heijn die de straatkrant verkoopt? – heeft   dit grote gevolgen.

Er ontstaat een kloof. Maar tussen wie eigenlijk? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we dat gat een beetje kleiner maken. Want gaatjes geven gedoe. Kijk maar naar Zwarte Piet of naar Islamitische Staat. Op het moment dat we elkaar niet kennen, niet begrijpen en niet respecteren geeft dat spanningen en maatschappelijke onrust. In Haarlem, in de rest van Nederland en wereldwijd.

De vraag is dus eenvoudig: hoe leren we elkaar beter kennen? Echt leren kennen. Zonder vooroordelen, angst of schaamte.

Verhalen waren nog nooit zo belangrijk

Onze wereld verandert snel. Het is belangrijk dat we elkaar blijven begrijpen. Verhalen zijn hiervoor een prachtig middel. Het vertellen van verhalen zorgt er namelijk voor dat we ons kunnen inleven in de ander. Verhalen zorgen voor vertrouwen, begrip en empathie. Hierdoor ontstaat er een band tussen schrijver en lezers. En tussen mensen die elkaar helemaal niet kennen.

En daar is het om ons te doen. Wij zijn ervan overtuigd dat het vertellen en verzamelen van verhalen een belangrijke eerste stap is naar verbinding tussen mensen. En zodra dat ontstaat, is verandering mogelijk. Sterker nog: verhalen zijn het startpunt van een tolerante, inclusieve samenleving.

En het mooie is: iedereen heeft een verhaal.

Theory of Change

Lees op deze pagina over onze Theory of Change, een veelgebruikte methode om sociale verandering te bewerkstelligen en inzichtelijk te maken.

Sociale ondernemers

En daarom zijn wij in 2015 onze sociale onderneming De Verhalenmakers gestart. We willen mensen lokaal en wereldwijd verbinden door verhalen. Dit doen we door een podium te bieden voor zoveel mogelijk verschillende verhalen, gemaakt door mensen uit alle hoeken van de stad. En voor iedereen die dat wil, maken we het vertellen van een verhaal zo makkelijk mogelijk met tips, tools en hulp.

Iedereen kan op onze site verhalen lezen en publiceren. En dat gebeurt ook. 2016 laat veelbelovende cijfers zien met meer dan 200 verhalen, 7.500 unieke lezers per maand en 96 schrijvers uit verschillende Haarlemse wijken.

Lees op deze pagina over Onze Waarden.

 

Resultaten 2016

Kijk voor meer statistieken op de resultaten pagina.

We zoeken actief naar diversiteit in verhalen en aanpak. We willen dat alle stemmen op ons podium gehoord worden. Die verscheidenheid geeft de lezer de kans om iemand die hij normaal gesproken niet tegenkomt te leren kennen – en misschien wel te leren begrijpen. Lokale verhalen verbinden ons. We hebben een gedeelde identiteit. We wonen immers allemaal in dezelfde stad.

Lees onze blog over hoe we in 2015 begonnen

Wat maakt ons uniek?

De vraag die we natuurlijk vaak krijgen is: ‘Wat maakt jullie anders dan bijvoorbeeld blogsite Medium?’

Dit maakt ons uniek:

  1. Lokale verhalen: verteld uit eigen ervaring en altijd verbonden met een locatie. Schrijver en lezer zijn al verbonden doordat zij in dezelfde stad wonen.

  2. Een online community waar schrijvers, lezers en experts elkaar vinden en ontmoeten – online en offline. En waar je als lezer mee kunt doen, met een oproep onderaan een verhaal of met activiteiten.  

  3. Een compleet aanbod: van schrijfhulp tot een podium voor jouw verhaal. We promoten verhalen via onze sociale mediakanalen en bieden hulp bij het schrijven. Met schrijftips, een toolbox of schrijfadvies op maat van een expert.

Features (en in ons hoofd zitten er nog veel meer!):

  1. Als lezer vind je verhalen uit jouw stad op de kaart.

  2. Als schrijver zie je meteen hoe vaak jouw verhaal is gelezen of geliket.

  3. De mogelijkheid om samen te schrijven.

Wie zijn wij?

De co-founders van De Verhalenmakers, dat zijn Inemarie Dekker (projectmanagement, marketing & sales) en Kim Nooij (interactief ontwerp, concept & web development).

Ons team

Daarnaast bestaat ons team uit Jan, onze programmeur in Uganda. En we hebben een groeiend aantal experts die aan De Verhalenmakers is verbonden, waaronder schrijvers, editors, workshopgevers, acteurs en vertellers.

Binnenkort breiden we ons team uit met een stagiair voor concrete projecten, zoals (sociale) mediaprojecten, het maken van verhalenvideo’s of het uitbouwen van de techniek. Heb je interesse? Stuur ons dan even een berichtje.

 

Lees alles over wat we meemaken en leren.