Opgroeien op de werkplek van je vader

Jelle Hondema Aantal keren gelezen: 4,322 Historie

In de tijd dat de Oudeweg nog een landelijke weggetje was dat eindigde bij het Penningsveer stonden de panden van de Gemeentereiniging al fier te pronken in de Waarderpolder. Een markant gebouw dat vandaag de dag nog steeds een bijzondere plaats inneemt aan diezelfde Oudeweg al heeft laatstgenoemde allang geen landelijke signatuur meer en is de voormalige gemeentewerf volledig omringd door nieuwe bedrijvigheid.

Dat de panden op de nummers 91, 93 en 95 überhaupt nog overeind staan mag op zichzelf een wonder heten. Bijna was de boel afgebroken, schoongemaakt en opgeleverd voor de verkoop. Maar gelukkig hoefde de slopershamer niet te worden gebruikt. Op de voormalige locatie van de gemeentewerf bruist het namelijk weer van de activiteiten. Tegenwoordig wordt er in de ruimten van de voormalige Gemeentereiniging weer van alles bedacht en gemaakt vooral met toepassing van nieuwe maaktechnieken zoals 3D printen, scannen en lasersnijden. De oude gemeentewerf is sinds 2014 omgedoopt tot MAAK terrein. 

De gebouwen op het MAAK terrein dateren uit de jaren 30 van de vorige eeuw met aan de oost en west kant van het gebouw twee voormalige woonhuizen. Later zijn deze door afvalbeheerder Spaarnelanden in gebruik genomen als kantoorruimten tot dat ze na de verhuizing in 2013 leeg werden opgeleverd. Een gebouw met een rijke historie. Een gebouw waar vele Haarlemmers hebben gewerkt, gewoond en zelfs zijn geboren! Want geen bedrijf zonder mensen. De vraag die blijft hangen is: welke Haarlemmers zijn dat geweest? Een antwoord op deze vraag werd voor een deel beantwoord op MAAK Open, de open dag die door MAAK is georganiseerd op 17 september van dit jaar.

De familie Burger

Eind augustus, enkele weken voor de open dag, werd ik begroet door een man van naar schatting begin vijftig. “Goedemorgen, mag ik u wat vragen?” waren zijn eerste woorden, hij schudde me de hand en stelde zich voor als Danny Burger. Hij had een beetje bijzonder verzoek namelijk of ik toestemming wilde geven voor het maken van een foto bij het woonhuis van no. 95. Dat zou een foto moeten worden met zijn drie andere broers en ze wilden ook nog een bank meenemen! Een cadeau voor de oudste broer John die in september zijn 60-ste verjaardag zou gaan vieren. Op zich vond ik het wel een grappig idee maar was wel benieuwd waarom specifiek op die locatie? Nou, vertelde Danny, omdat wij vele jaren in dat huis hebben gewoond. En bij dat oude woonhuis is in mijn jeugd een foto gemaakt met daarop de vier broers Burger. Deze foto willen we opnieuw laten maken maar dan anno nu.

Vanzelfsprekend vond ik dat ‘de plaat’ met de vier broers op hun oude geboortegrond opnieuw mocht worden vastgelegd. En heb ik Danny en z’n broers uitgenodigd een bezoek te brengen aan de open dag, konden zij ook nog even een kijkje nemen op hun oude stek.

MAAK Open was voor velen een succes en zeker ook voor de familie Burger. De broers kwamen samen met de echtgenotes en enkele goede vrienden een bezoek brengen aan de locatie die tussen 1966 en 1992 de familie van vader Jan, moeder Hanny en de vier zonen: John (1956) Danny (1962), Arthur (1965) en Martin(1967) onderdak had geboden.

Danny over die tijd:

“Onze vader was hoofd van de Technische Dienst bij de Gemeentereiniging en wij woonden op no. 95. We waren vrije jongens en hadden alle ruimte voor onszelf want alles wat er nu staat moest nog worden gebouwd. Het land voor ons huis aan de overkant van de Oudeweg was nog volledig weiland en we gingen vaak slootje springen vanaf de Harmenjansbuurt tot met Penningsveer en terug. We hebben veel gebouwd zien worden, bv. de PTT toren en het Warehouse bij MSD. Damiate pers, waar het Haarlems Dagblad werd gedrukt, stond schuin tegenover ons huis. We hebben 21 katten gehad in die 26 jaar, één is er mee verhuisd met m’n vader naar Spaarndam, eentje is een natuurlijke dood gestorven, de andere zijn door het verkeer op de Oudeweg, dat steeds drukker werd, aangereden en hebben het niet overleefd. M’n vader is in 1967 begonnen met het maken van dia’s, hij heeft er veel gemaakt van de Gemeentereiniging en in en rondom ons huis. M’n jongste broer heeft deze momenteel in zijn bezit. Tijdens de open dag heb ik aan verschillende bedrijven op MAAK beloofd dat, als ik de dia’s weer terug heb, ze ga sorteren en zal kijken of er bruikbare beelden tussen zitten.”

Tijdens de rondleiding kwamen vele herinneringen naar boven en zelfs een oude voetbal sticker, die een van broers 40 jaar geleden op een dakbalk had geplakt, hing nog op dezelfde plek. De sticker werd door de toenmalige eigenaar voorzichtig verwijderd en als ‘verpakking van een dag vol mooie herinneringen’ meegenomen naar huis.

De familie Burger heeft met hun verhaal een bijzondere en persoonlijke bijdrage geleverd aan het invullen van een deel van de historie van het huidige MAAK terrein.

Leave a comment.

,

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina