De Verhalenmakers - Hoe we begonnen

Inemarie Dekker's picture Inemarie Dekker Aantal keren gelezen: 5,604

2015: Het allereerste verhaal

In februari 2015 begonnen we 1 dag per week te werken aan het ontwikkelen en opzetten van ons plan én de website, met soms een tweedaagse brainstorm in Castricum of Velsen. Om onze ideeën te testen hebben we tijdens het voorjaarsevenement in de Kweektuin ons eerste verhaal gemaakt, samen met aanwezige bezoekers. En snel daarna een spannend verhaal met een aantal Facebookvrienden. Door meteen aan de slag te gaan, wordt het podium voor verhalen steeds beter!

Op 1 juni brachten we een bezoek aan de Kamer van Koophandel in Amsterdam om onze sociale onderneming officieel te registeren als V.O.F.

In de zomer van 2015 hebben we een aantal weken een crowdfunding campagne gevoerd onder familie, vrienden en fans en €2.500 opgehaald om de techniek van de website te kunnen verbeteren. Tijdens de campagne nodigde Wijnand Stomp ons uit om over De Verhalenmakers te vertellen tijdens ons radiodebuut voor het Stamcafé op Haarlem105.

Tegelijkertijd vroegen we sociale initiatieven in de stad wie er hulp nodig had bij het maken van een goed verhaal. Bij vijf organisaties zijn we op bezoek geweest. Zo aten we mee bij WeCook en bij stichting DOCK bezochten we creatieve ouderen in de maakplaats. Zij kregen van ons een mooi verhaal, en wij leerden meer over de wensen van organisaties en wat wij hen konden bieden.

Vanaf dat moment worden er steeds meer verhalen geschreven. In het najaar hebben we een real-time verslag gemaakt tijdens het Kansenfestival. Eén van de geïnterviewden liet ons weten dat we zijn verhaal precies goed hadden weten weer te geven.

Aan het einde van het jaar maakten we samen met een aantal Haarlemmers een spannend verhaal over het ondergrondse gangenstelsel van Haarlem. Onderaan het verhaal nodigden we lezers uit met ons en de app van Stappen in de Stad op zoek te gaan naar het ondergrondse gangenstelsel in Haarlem. Er kwamen meer aanmeldingen binnen dan we plek hadden en het verhaal werd 3.000 keer gelezen en gedeeld op sociale media. Ons eerste verhaal met zo’n mooi bereik!

 

2016: De eerste opdrachten

25 januari 2016 hebben we onze website officieel gelanceerd in het Seinwezen met verhalenverteller Monique Veelenturf, hapjes van WeCook en 3 schrijvers die hun verhaal voordroegen. En we gebruikten de gelegenheid al onze supporters en fans te bedanken.

Snel daarna kwam onze eerste opdracht voor een organisatie. Voetbalclub DSS en een aantal andere organisaties wilden meer deelnemers werven voor hun gratis sportlessen voor werkzoekenden. En met succes: met een goed verhaal hebben we de juiste mensen weten te bereiken op sociale media. En een aantal van hen sport nu daadwerkelijk wekelijks mee.

In maart en april lanceerden we een schrijvers challenge die 9 weken duurde. 11 schrijvers schreven elk tenminste 3 verhalen. Elke drie weken was er een leuk cadeau voor het best gelezen verhaal: een audio van het verhaal door Mieke Koers, feedback van schrijver Arianne Raamstijn en een illustratie bij een verhaal van Linda van Bruggen.

Op 17 juni - De Dag van de Architectuur - waren we gevraagd om in de kerkers van het stadhuis verhalen te vertellen over Ondergronds Haarlem. 200 Haarlemmers kwamen luisteren naar verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen! Het was ook ons eerste dossier: een thema waaronder je verhalen kunt verzamelen. Bijvoorbeeld over de makers bij MAAK Haarlem, TEDxHaarlem of het basisinkomen

Daarna volgden meer opdrachten, onder andere het betrekken van Haarlemmers door het gebruik van storytelling voor Seats2meet & de Gemeente Haarlem en een verhalenwedstrijd over Haarlems Industriecultuur.

 

Verhalen voor en door álle Haarlemmers

We graag willen dat iedereen de verhalen leest en schrijft: uit alle wijken van Haarlem. Onder het motto 'Iedereen kan schrijven' hebben we het afgelopen jaar een aantal manieren ontwikkeld om mensen te helpen met schrijven. Bijvoorbeeld het vooraf meedenken met een 'format' van het verhaal en het achteraf editen, het feedback geven op of het redigeren van een verhaal. En samen met Ria de Wit organiseerden we een eerste workshop storytelling voor zelfstandig ondernemers. De reacties daarop waren zo enthousiast, dat we samen nog meer workshops gaan geven: voor zelfstandigen, tieners, organisaties of op aanvraag.

Inemarie: ‘Wat ik het grootste compliment vind is dat we van anderen horen dat we verbindingen weten te leggen tussen verschillende Haarlemmers. Ernst liet ons weten dat hij het zo goed vond dat we met iedereen praten van Schalkwijk tot Haarlem-Noord en van duurzame clubs tot ouderenzorg. En Arianne waardeert het ontzettend dat de verhalen op de website uit heel Haarlem komen, en dat zij zo haar stad beter leert kennen.’

De Verhalen worden nu zo’n 1.500 keer gelezen op onze site en sociale media door 7.500 unieke bezoekers die 30.000 keer per maand naar de website komen.  Onderaan elk verhaal vind je als schrijver hoe vaak het gelezen is of gedeeld op sociale media. En ondertussen werken wij hard aan meer lezers en schrijvers.

 

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina