Droste, Sjakie en de chocoladefabriek in Haarlem

Mariette Peperkamp's picture Mariette Peperkamp Aantal keren gelezen: 2,695 Real Life

Aan Droste heb ik hele mooie herinneringen. De heerlijke chocoladegeur herinnert mij aan mijn kindertijd. Die geur hoorde bij het huis van opa en oma, die in een benedenhuis in de Amsterdamse buurt woonden. Ik kwam er vaak met mijn ouders en logeerde graag bij opa en oma.

Toen ik ouder werd las ik het boek van Sjakie en de chocoladefabriek en dat sprak enorm tot mijn verbeelding. Nu wist ik precies hoe het er daar achter de muren in de fabriek aan toeging. Er was een chocoladerivier die onophoudelijk stroomde en daar werkten geen mensen, maar Oempa Loempa’s.

Tien jaar later wist ik beter. Ik werkte als beoordelaar WW-uitkeringen bij het GAK in Haarlem en een van mijn cliënten was een Turkse man. Hij vond het verschrikkelijk dat hij zijn baan kwijt was, want hij was hier gekomen om te werken. Het hielp niet mee dat hij bijna geen Nederlands sprak. Bij ons eerste gesprek trad zijn dochter van tien op als tolk. Ik begreep al snel dat hij alles op alles zou zetten om weer aan het werk te komen en moedigde hem aan Nederlands met zijn dochter te oefenen. Ik hielp hem mee door geregeld samen de vacatures in de krant door te nemen.

Op een vrijdagmiddag werd ik verzocht naar het loket te komen, want er was een cliënt voor mij. Ik zag zijn stralende glimlach al door het veiligheidsglas. Hij viel meteen met de deur in huis en sprak in het Nederlands: “Ik heb werk!”. Met handen en voeten kwam ik erachter dat hij bij Droste werkte in het productieproces. Hij was nu vrij en kwam speciaal langs om mij het goede nieuws te vertellen. Naast zijn laatste werkbriefje overhandigde hij me een plastic zak vol gebroken repen chocolade. “Voor jou en je familie!” Die geur en de grote hoeveelheid chocolade zal ik nooit vergeten. Mijn collega’s waren er ook erg blij mee.

Vanaf dat moment fietste ik met andere gedachten langs de Droste-fabriek. Daar werkten geen Oempa Loempa’s, maar echte mensen.

Leave a comment.

Mariette Peperkamp's picture
Mariette Peperkamp
Tekstschrijver en interviewer met speciale interesse in mensen en hun gedrag. Wat beweegt hen om te doen wat ze doen?

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina