Blij maken met een dode merel

Sandra Brandt's picture Sandra Brandt Aantal keren gelezen: 2,130 Lokale initiatieven

Een heel bijzonder plekje in Haarlem voor degene die behoefte heeft aan een frisse blik en neus, ligt net voorbij het gebouw waar ik vroeger trots mijn eigen postbus opende voor mijn bedrijfspost. Vaak alleen bestaande uit brieven van ING en een enkele reclame folder.

Tuinderij De Waardering

Het voelde vreemd om met de auto aan te komen bij 'Tuinderij de Waardering'. Dat was toch écht een plek om te voet, blootvoets eigenlijk, of hooguit op de fiets naartoe te gaan.

Bram Dercks

Mijn zoon en dochter hadden geen idee waar we beland waren. Ik vertelde ze over Bram. Bram Dercks die sinds vorig jaar zomaar op een stuk braakliggende grond in de Waarderpolder is begonnen aan een tuin, een heel bijzondere tuin. Eerst zonder toestemming en nu goed bevonden door de gemeente met een enkele kanttekening als men de lettertjes naleven wil en niet wil kijken met de ogen ter plaatse.

Warme band

Bram heeft me eerder verteld over de Tuinderij. En dat hij twee geweldig bijzondere kassen bouwde met zijn vader en daardoor een bijzondere band met hem kreeg. Gewoon door buiten samen te bouwen aan iets bijzonders. Bram is vorig jaar zijn bedrijf gestart en sindsdien een stuk gelukkiger. Hij legt onder andere groen aan op daken. Daarnaast is hij vanuit zijn passie dagelijks in zijn Tuinderij aan het werk. Het maakt ons ook gelukkig. We zijn helemaal aanwezig bij wat er voor moois om ons heen is. Zonnebloemen te over. Zijn eigen bijenvolk is er net zo blij mee.

Cirkels

Er liggen vele stenen in cirkels opgestapeld waarbinnen de planten groeien. Mijn dochter roept: 'mama, hand!' Ze wil een rondje erover lopen. Mijn zoon is al direct uit het zicht en verschijnt even later op de enorme aardenberg naast de Tuinderij. Van Bram mag alles.

De merel

En dan laat Bram ons een vrouwtjes merel zien. 'Die was hier twee dagen een heel fijne gast en vanmorgen was ze opeens er heel slecht aan toe. Ze is in mijn hand dood gegaan'. Mijn dochter fluistert in mijn oor of ze de merel misschien ook vasthouden mag.

Zoonlief komt aan gestekkerd en is zeer verrast door de dode vogel in zijn zusjes handen. 'Mag ik die misschien een tijdje lenen?' Als wij in de lach schieten vervolgt hij: 'Nee maar dan kan ik hem even bestuderen!'. Bram vertelt dat hij de vogel graag begraven wil. Hij laat de kinderen de vleugels zien en de pootjes.

Terug naar de aarde

We lopen samen naar het uiterste stukje achteraan. Mijn partner met onze jongste zoon is ook net aangekomen, zij zijn wel op de fiets, en pakt de schep mee.

Als het gat gegraven is houden mijn oudste zoon en dochter beide de vogel vast en leggen haar teder in de grond. Voordat het gat dicht gaat wil onze zoon nog 'enkele woorden' zeggen. Hij prevelt onhoorbaar en zichtbaar aangedaan. Dan mag het gat dicht, we stampen het maar niet aan. Er komt nog een stok bij ter markering en lopen terug de tuin in.

Moeizame avond

's Avonds in bed (oudste zoon en ik hadden geen fijne avond samen) hebben we het over de avond. Ik ben nog boos op een vervelende actie van hem bij het avondeten. Vervolgens komen we samen tot de conclusie dat niet de hele avond vervelend was en al helemaal niet de hele dag maar dat het om één moment ging eigenlijk.

Het fijnste moment

Dan schakel ik over naar de fijne momenten vandaag. En ik vraag hem: 'wat vond je het fijnste moment vandaag?'

'Dat we de merel gingen begraven en ik nog wat mooie woorden tegen haar heb gezegd'.

We geven elkaar een kus voor de nacht en met een warm hart loop ik zijn kamertje uit met de welgemeende woorden: 'Ik hou van jou kerel'.

Leave a comment.

Wensenlijst voor Tuinderij De Waardering
Twee degelijke metalen kruiwagens Eén heggenschaar Papieren zakjes voor bloemzaden
Sandra Brandt's picture
Sandra Brandt
Sandra, 43 jaar, 3 kids en beoefenaar van een klaagvrij leven waarover ik een boek schrijf. Tevens ben ik initiatiefnemer van Klaagvrije maandag. Verder ben ik nu vier jaar op rij city coördinator geweest van Geluksroute Haarlem. Ik hou van leven op gevoel, mensen en kwaliteiten verbinden en oplossingen vinden waar het onmogelijk leek.

Lezers lazen ook

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina