Sociaal experiment bij Albert Heijn: de Pinstoring

Ferdinand Pronk's picture Ferdinand Pronk Aantal keren gelezen: 1,707 Real Life

Tot mijn verrassing ben ik deelnemer aan een sociaal experiment, de zogenaamde pinstoring. Deze wordt gehouden in mijn AH-supermarkt bij de Raaks in Haarlem. Vanaf grote afstand zie ik al dat er iets aan de hand is, want er wappert een groot wit vel boven de ingang waarop de actie is aangekondigd. Het papier aait me haast door de haren.

Binnen wordt de aankondiging een keer of 5 herhaald. Boven de mandjes, aan de informatiebalie, op de toegangspoortjes. Ik kan mijn waarneming niet met bewijzen staven, maar ik meen er uit af te mogen leiden dat er de afgelopen dag een groeiende wanhoop onder de medewerkers is geweest: ondanks alle aankondigingen bleven er bij de kassa mensen met hun pinpasje wapperen. En hoewel ik niemand ontdek die de bordjes over het hoofd heeft gezien, gillen de kassières voor de zekerheid bij de kassa’s regelmatig de rij in dat de pin het niet doet.

Controlegedrag

De pinstoring zorgt al voor de ingang dat mensen ander gedrag gaan vertonen. Menigeen controleert er de inhoud van zijn of haar portemonnee. Sommigen gaan vervolgens naar binnen, anderen slaan linksaf, om aan de zijmuur van AH geld te pinnen. Daarbij zijn ze niet alleen: een flinke rij consumenten trekt bankbiljetten. Soms zie je ze rekenen: wat ben ik van plan te gaan kopen, hoeveel kost dat, dus wat heb ik nodig. Zo vergaat het mij ook: ik verwacht dat 20 euro voldoende is.

Koffiekwestie

Binnen heeft de pinstoring invloed op mijn winkelgedrag. In mijn hoofd tel ik de prijzen van de producten op die ik in mijn rolmandje doe. Ik zit op ruim 17 euro, als ik onderweg naar de kassa langs de koffie kom. Die is bijna op, maar voor nieuwe heb ik te weinig geld. Ik aarzel of ik iets van de andere spullen terug ga leggen, maar ik gok erop dat ik nog koffie heb voor morgenochtend.  

Taalprobleem

Er staat een lange rij bij de kassa’s. Zo lang zag ik ze tien jaar geleden voor het laatst de dag voor kerst bij de C1000 in Colmschate. In de rij moppert iemand dat niet alle kassa’s open zijn, maar we ontdekken dat dat pinkassa’s zijn: er ontbreekt een geldlade. Dus we schuifelen een kwartiertje tot we bij de kassamevrouw zijn. “U kunt contant betalen?”, vraagt ze aan het meisje voor me. Die schudt haar hoofd. Dan zal ze wel blind zijn, vermoed ik. Maar nee, ze spreekt geen Nederlands. De vraag heeft ze wel verstaan, want ze doet haar hand vol muntjes open.

Spanning

Als ik aan de beurt ben, vind ik het spannend: heb ik echt wel genoeg geld bij me? Het blijkt meer dan genoeg te zijn: ik had makkelijk koffie kunnen kopen. Maar teruggaan duurt me te lang.

Experiment geslaagd, vind ik en een heldere conclusie: pinnen verrijkt de wereld!  

Leave a comment.

Ferdinand Pronk's picture
Ferdinand Pronk
Ik ben pas sinds eind 2015 officieel inwoner van Haarlem. De liefde bracht me vanuit Deventer naar deze (ook) mooie stad. Ik ben nog lekker aan het inburgeren, onder andere door veel om me heen te kijken en me in allerlei netwerken te storten. Ik schrijf veel over wat me opvalt en wat ik meemaak. Dat doe ik graag: schrijven is zowel mijn hobby als mijn vak. Ik heb een eigen communicatiebureau: PronkScriptum.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina