Fietsen, wat is er fijner?

Barbara van Wijk Aantal keren gelezen: 924 Real Life

De zon, de wind, en dan het geruisloze zoeven over het fietspad. hoe heerlijk zou het zijn als we met z´n allen rekening houden met elkaar, elkaar de pret van het fietsen gunnen...... dat is toch niet teveel gevraagd?

 

Wekenlang witte muren om me heen. Wekenlang is mijn uitzicht het enige contact met de buitenwereld. Een leuke afwisseling is als er af en toe een nieuwe patiënt in het bed naast me komt. Ik hoop altijd op iemand die IN is voor een babbeltje, daarom was ik zo blij met de ‘buurman’ die graag praatte over zijn fietshobby.

“Heb je een e-bike?” vroeg ik hem, maar nee, wat schamper veegt  hij mijn vraag van tafel. Voor hem komt het aan op spierkracht, trappen, door de wind zoeven, leuke weggetjes, op een bemost muurtje zitten met een boterham uit een plastic zakje. Hij was iemand met een complete wielrenuitrusting, wild gekleurd shirt, strak fietsbroekje met zeemleren kruis, helm op zijn hoofd, zo’n heer en meester op het fietspad, zo’n type waar ik eigenlijk een hekel aan heb omdat ze medeweggebruikers vaak wegschreeuwen. Als je je niet snel genoeg onderwerpt aan hun overwicht dan schelden ze je de huid vol.

Ik vertel hem waarom ik niet blij ben met wielrenners op het fietspad. “Ik heb het over racegroepen in z’n algemeenheid, niet over jou persoonlijk!” probeer ik mijn verhaal enigszins te verzachten. "En nu komt er ook nog een supersnelle e-bike bij, zo´n kreng dat zo’n 45 km haalt, waardoor alle e-bikers in 2017 misschien aan een helm moeten! Bah…”  

“Fietsen is mijn lust en mijn leven” zegt mijn kamergenoot. “Mijn hele lichaam schreeuwt om pedalen. Ik heb het nodig, het bewegen, het vrije ademen, een rondje gezondheid tappen, het liefst ga ik alleen. Ik probeer me niet dominant te gedragen, schreeuw nooit, maar erger me wèl aan fietsers die door rood licht rijden, met z’n drieën naast elkaar fietsen, gezellig keuvelen, vaak vergeten ze op de weg te letten, ze slingeren nogal eens heen en weer, vaak met de telefoon aan hun oor, of met één hand aan het stuur, likkend aan een ijsje. Dan moet ik ze wel wakker roepen!” 

Tja, daar zit ook wel wat in. Ik zie ook heel vaak onbehoorlijk gedrag van gewone fietsers en de bijna-ongelukken zijn er ook genoeg. Als we nu eens met z’n allen proberen rekening te houden met elkaar….? Als we ons eens met z’n allen gewoon aan de verkeersregels houden….? Niet alleen met een auto, maar ookmet de fiets. Als we nu eens met z’n allen onze medeweggebruikers erkennen als gelijkwaardig…? Zou dat niet veel prettiger zijn? 
 

Ik voel een intens verlangen naar de tijd dat ik dit ziekenhuisbed kan verruilen voor mijn fietszadel, voor de zon, de wind. Wat zal dat genieten zijn, met z’n allen: wielrenners, oma-fietsers, bakfietsers, e-bikers….. Reikhalzend kijk ik uit naar het moment dat ik weer deelgenoot wordt van het leven buiten deze witte muren. Het komt eraan, zeker weten!

 

Leave a comment.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een sociale onderneming met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

Twitter

RT @JetPeep: Wat moet een stadse puber nu op het Franse platteland. Saai? Integendeel. Lees zijn avontuur https://t.co/JjsrpPC1w5 https://t…
De Verhalenmakers (4 years ago)
Tnx @CarienTouwen voor de publicatie over de #verhalenwedstrijd op https://t.co/UX4u38lwNw. Kom maar door met die mooie verhalen!
De Verhalenmakers (4 years ago)
Tnx @HaarlemseZaken voor de publicatie over de #verhalenwedstrijd. Kom maar door met die mooie verhalen! https://t.co/12HeDI8DRf
De Verhalenmakers (4 years ago)
Yes! https://t.co/ytcegbvBAv
De Verhalenmakers (4 years ago)
Mooi begin van een nieuw #verhaal https://t.co/6aPxB6LDjH
De Verhalenmakers (4 years ago)

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina