Dromen zijn bedrog?

Barbara van Wijk Aantal keren gelezen: 1,095 Real Life

mooie dromen kleuren je leven. Laat ze uitkomen, werk eraan, zodat we hierop terug kunnen kijken aan het eind van de rit .

Voortdenderende tijd.

Balletdanseres wilde ik worden. Rank en slank dansend door het leven. Roem, eer, applaus, dát wilde ik. 10 Jaar oud was ik toen ik met een oogverblindende tutu aan de balletbar vol overgave mijn oefeningen stond te doen. Verlangend naar zalen vol bewonderaars, zag mezelf lichtvoetig als primaballerina door het danstheater zweven en droomde ik steeds mooiere dromen. Tot een lelijke val van de trap mijn grootste wens geweld aandeed. Dokters, ziekenhuizen en een lange revalidatieperiode maakten een eind aan deze meisjesdroom, weg mijn toekomstbeeld om als dansprinses de wereld te fascineren. Nog steeds kan ik mijn benen niet goed meer strekken.

 

Ik groeide op en een nieuwe doelstelling schoof voor mijn aanvankelijke. Verpleegster worden in een ziekenhuis. Mensen helpen, verzorgen, troosten, beter maken. Ik zag mezelf in een wit schort, kapje op, drukdoende op een ziekenkamer. Heerlijk leek me dat, maar het noodlot sloeg toe. Mijn moeder werd ernstig ziek en had volledige verzorging nodig. Mijn wens om verpleegster te worden ging weliswaar direct in vervulling, maar een opleiding kwam daardoor ver buiten mijn bereik. Letterlijk, want daarvoor had ik op kamers in een andere stad moeten gaan en dát kon niet. Het dromenmonster nam ook deze droom genadeloos met zich mee.

De jaren verstreken, moeder overleed en precies in die tijd leerde ik een schat van een jongen kennen die mij ten huwelijk vroeg. Een nieuwe droom drong zich aan mij op: een gouden bruiloft, en ook stonden er twee kinderen op mijn verlanglijstje, een levenslang liefdevol huwelijk vulde mijn nieuwe toekomstbeeld. Maar ook deze droom smolt als sneeuw voor de zon. Het begon al op de bruiloft toen een stortbui al het gedroomde goud wegspoelde, was dat een slecht voorteken? De “schat van een jongen” bleek een ruwe bolster zonder blanke pit, hij koeioneerde mij op een vreselijke manier. Ik voelde me als mens steeds kleiner worden in dat huwelijk. Totdat een dorpsschone op toneel kwam, die mijn man wel zag zitten. Hoe pijnlijk ook, feitelijk was dit een zegen voor mij.  Uiteindelijk was ik vrij!

“Er komt wel nieuw geluk op jouw weg” was een belofte van goede vrienden die ik maar al te graag wilde geloven. Niet dus.

Nu ben ik oud en grijs en heb nog één droom: ik wil Indonesië bezoeken. Java rondreizen, De Borobudur beklimmen, Sumatra  bekijken…..ik wil de tabaksplantages zien, en op Borneo wil ik de oerwouden in om aapjes te kijken. Ik wil rillen bij de wijd opengesperde bekken van krokodillen. Jazeker, deze droom zal in vervulling gaan. Ik zal ervoor zorgen dat tenminste één droom gaat uitkomen, zeker weten, ik spaar elk dubbeltje voor dit doel en absorbeer alle bijzonderheden. Over een half jaar is het zover, dan is het ´t beste seizoen voor een Indonesië-reis en dan stap ik in het vliegtuig. Op die grote dag zal ik uitzinnig zijn van vreugde, dit zal me niet door de vingers glippen, al moet ik erheen zwemmen…….Indonesië, here I come.    

Leave a comment.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina