Stierenvechten

Barbara van Wijk Aantal keren gelezen: 1,450 Dieren

De Nederlandse streaker Vegan zet zich in om te strijden tegen de verschrikkingen van het stierenvechten, en schiet daarbij regelmatig door.

Vegan is een 31 jarige Nederlander die in Spanje zeer actief is als dierenactivist. Beroemd bij voorstanders, berucht bij tegenstanders. Zijn specialiteit is protesteren bij stierengevechten, waar hij in zijn blote niksie rond rent door de arena, terwijl de toreador bezig is de stier uit te dagen. Een levensgevaarlijke actie die hij telkens weer herhaalt in allerlei steden en waarvoor hij stapels bekeuringen krijgt en tientallen processen aan zijn broek! Hij schrijft op zijn brede tors goed leesbare teksten als Moordenaars, Stieren zijn ook Dieren, enz. Woorden die hij bij zijn streaking ook luidkeels scandeert. Wat dát teweeg brengt laat zich raden. Voorstanders en tegenstanders die met elkaar aan het bakkeleien gaan, zoals bij ons de voetbalidioten, maar dan anders.

 

Natuurlijk is dat streaken van Vegan levensgevaarlijk, want de toreador (en zijn assistenten) raken daardoor uit hun concentratie en de stier kan dan, als hij slim is, zijn slag slaan. Een kolos van minimaal vijfhonderd kilo! Ook voor Vegan is dit een levensgevaarlijke actie, maar dat vindt hij nou juist de uitdaging. Zijn acties zijn strafbaar, vandaar dat hij vaker in de cel zit dan er buiten rondloopt, maar zodra hij weer op vrije voeten is, begint hij weer van voren af aan.

 

Een paar jaar geleden ontmoette hij Susana, een lieftallige Spaanse vrouw die voor zijn met teksten beschreven tors onmiddellijk door de knieën ging. Bovendien deelde zij zijn liefde voor dieren, dus zag zij in hem de meest ideale partner. Ze raakte binnen de kortste keren zwanger. Ze trouwden en samen gingen ze in Extremadura wonen waar ze hun gezin zagen uitdijen met één kind, 12 honden, evenzoveel katten en de nodige andere huisdieren.

 

Mocht er nu iemand denken dat Vegan daardoor wel wat getemperd zou worden, dan heeft-ie het mis. Integendeel Vegan was niet tegen te houden. Integendeel, hij werd steeds fanatieker. Hij begon mensen uit te schelden die een hond aan de lijn hadden. Een hond hoort los te lopen. Hij schreeuwde naar slagers en bekladde hun winkels met „Vlees is moord“ , en ook dierenwinkels waren niet meer veilig voor hem. Zo bleef de Nederlandse Vegan aan de gang, terwijl de stapel boetes almaar groeide en inmiddels was de rechter ook tamelijk rigoureus: „Vegan moet naar het gevang.“

 

Weg was Vegan, want dáár had hij geen zin in. Nu loopt hij in zijn blote bast in Mexico door de arena´s te rennen en te protesteren, want daar is het stierenvechtseizoen nu begonnen en dus liggen er nieuwe mogelijkheden voor Vegan om van zich te laten horen. Daar kent inmiddels half Mexico hem, en hij wordt er geëerd als een held en verguisd als een boef. Zijn vrouw Susana en hun zoontje horen nooit meer iets van hem, en die mogen in de Extremadura voor de uitgebreide verzameling viervoeters zorgen. Susana weet wel zeker dat Vegan nooit meer terug naar Spanje komt. Ze zei desgevraagd: „Hij weet deksels goed dat de politie-jongens hier geen watjes zijn. Ze pakken lastpakken stevig aan. Met een Hollands soft taakstrafje kom je er hier in Spanje echt niet vanaf.“

 

Dus probeert de Spaanse overheid Vegan naar Spanje uitgeleverd te krijgen mét kleren of zonder, als hij maar op Spaanse bodem terug komt. Hij moet brommen. Maar die kans is erg klein, want onze landgenoot weet precies hoe hij uit handen van de sterke arm moet blijven én hij heeft nog veel te doen in Mexico. Dáár is voor hem een heel nieuw werkterrein, dan kan je toch niet werkeloos in een gevangenis gaan zitten? Nee, Vegan piekert er niet over om zich in een cel te laten opsluiten, terwijl er nog zoveel nertsen bevrijd en plofkippen gered moeten worden.

 

Leave a comment.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina