Verslaafd aan mooie kleding

Janny ter Meer Aantal keren gelezen: 831 Real Life

Ik houd van mooie en aparte kleding. Kleding die niet in de ‘gewone’ winkels te koop is, maar in speciale winkeltjes. Niet doorsnee, maar bijzonder. Draag ik die kleding vaak? Tsja, ik draag ze wel, maar niet heel vaak. Bij speciale gelegenheden, of gewoon omdat ik er zin in heb, en het niet erg vind op te vallen. Want ja, je trekt wel de aandacht als je opvallende kleding draagt. ‘Houden van’ kan verworden tot een verslaving, dat werd me een paar weken geleden duidelijk.

Er is een designer sale in Amsterdam van vier jonge ontwerpsters die duurzame kleding ontwerpen. Een van hen is Jennifer de Bruyckère, die prachtige dunne tricot kleding maakt. Ik heb haar ontwerpen een keer gezien en gevoeld op de Modefabriek. Een detailhandelsbeurs die elk voor- en najaar wordt gehouden. Prachtig! Ah, daar ga ik heen…

‘Je hebt al veel mooie kleding…’
Het is zaterdag, het is warm, drukkend en ik ben nog niet helemaal fit na een bronchitis. Is het wel verstandig om nu naar Amsterdam te gaan? Die drukte, al die mensen. ‘Je hebt ook al veel mooie kleding,’ merkt man op. Meestal haal ik dan mijn schouders op. Ja, klopt, ik heb al veel mooie kleding, maar nog niet van Jennifer de Bruyckère… 

Een gewoonte waar je geen weerstand aan kunt bieden
Uiteindelijk ga ik niet, maar wat kost me dat een moeite! Ik ben onrustig, en voel het lijfelijk. Mijn verstand zegt ‘nee’ en iets anders zegt nadrukkelijk ‘ja’. Dat andere heet verslaving. Want wat is een verslaving? Soms wordt het gezien als een ziekte, maar ook als een gewoonte of een ondeugd. In ieder geval wordt de term gebruikt voor gewoontes waar je geen weerstand aan kunt bieden. En wanneer je lichamelijke ontwenningsverschijnselen krijgt als je iets niet doet of iets niet gebruikt. 

De verschijnselen
Ai, verslaving. Zo heb ik het nooit gezien. Wanneer ik mijn liefde voor mooie kleding benoem als verslaving, vallen me andere zaken op. De onrust wanneer ik aan het winkelen ben met een vriendin, en nog niets heb gezien wat ik mooi vind. Dat ik rustiger word zodra ik iets moois heb gekocht. Ben ik aan het winkelen met of voor een cliënt, dan heb ik er geen last van. Dat ben ik aan het werk.

Verlangen mooi te zijn
Wat ik ook ontdek is dat mijn verslaving verband houdt met mijn verlangen mooi te zijn. Mentaal weet ik dat schoonheid niet afhankelijk is van kleding, van uiterlijk. Schoonheid is een combinatie van innerlijk (blij zijn met jezelf, met je lijf, met wie je bent) en uiterlijk (kleding die jou persoonlijk en fysiek als het ware optilt). Die opvatting draag ik uit. Toch zit kennelijk diep in mij ook de overtuiging dat ik pas mooi ben wanneer ik mooie kleding draag.

Iedere vrouw is mooi
Ik trek een kaart uit het godinnenorakel om mij te steunen. Wat trek ik? De godin Amaterasu, de shinto-zonnegodin van Japan. Haar boodschap is dat alle vrouwen ‘het licht van het vrouwelijke bezitten en dat licht is schoonheid’. Aanbevolen ritueel:  pak een spiegel, kijk naar jezelf en zeg tegen jezelf: ´Wat heb je mooie ogen´, ´Wat heb je mooi haar´ en zo voort en zo verder. Een helend ritueel. Ook met ‘gewone’ of versleten kleding ben ik mooi.

Je bent sowieso mooi
Hoe zie jij jezelf? Vind jij jezelf mooi? Of is het voor jou gemakkelijker te benoemen wat je niet mooi vindt aan jezelf? Heupen, buikje, putjes in de billen. Zie je daardoor bijvoorbeeld over het hoofd wat een prachtige ogen je hebt, of lekker dik haar, of dat jij als persoon mooi bent, en waardevol. Dat je uniek bent, dat er geen ander is dan jij en dat jij daarom niet gemist kunt worden. Dat je sowieso mooi bent, wat je ook draagt. Dat het heerlijk is wanneer je van mooie kleding houdt, en die draagt, gewoon omdat je blij bent met jezelf. Uit levenslust, niet vanuit moeten, of het idee dat je anders niet mooi bent.

 

Leave a comment.

Hoe zie jij jezelf? Vind je jezelf mooi?
Begeleiding nodig? Wil je weten welke kleding jouw unieke schoonheid onderstreept, boek dan een kledingconsult of –traject. Je kunt bij mij ook terecht voor bezinningscoaching om zicht te krijgen op je overtuigingen en verlangens. Stuur een mail naar info@jannytermeer.nl en ik neem contact met je op. Dag mooie vrouw. Ik hoop je te ontmoeten.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina