Knisperen

Heleen Folgering's picture Heleen Folgering Aantal keren gelezen: 1,167 Real Life

Met een mesje snij ik voorzichtig het stickertje door waarmee de doos is dichtgeplakt. Daarna trek ik de twee kartonnen zijflappen los en open de deksel. Daar, perfect in het midden, ligt een rechthoekig pakje in wit vloeipapier. Kreukloos, stijlvol en vol beloftes. Het is volmaakt!

Pleasure comes in paper
Een tintelend gevoel trekt over mijn ruggengraat. Even twijfel ik; zodra ik verder ga en het papier losmaak is dit gevoel van luxe en verwachting voorbij. Na nog een paar seconden genietend naar het onberispelijke pakje te hebben gekeken, begin ik het voorzichtig uit te pakken.

Wat is dat toch met het geluid van knisperend vloeipapier. Hebben we een speciaal gedeelte in onze hersenen dat een soort Pavlov-achtige reactie afgeeft en roept: “Yes! Vloeipapier! Dat betekent een cadeau; nee, dat betekent EEN MOOI CADEAU!”? Het maakt niet uit of je het net zelf hebt betaald en je creditcard nog na-rokend in je portemonnee zit, of dat iemand anders jou eindelijk eens een cadeau geeft waarvoor je niet met veel moeite je mondhoeken richting je oren hoeft te trekken.
Overigens is het effect wel beduidend minder wanneer de gever het vloeipapier, met het cadeautje erin, tot een soort prop heeft gefrommeld en het in een te klein doosje of tasje heeft geduwd waar je het vervolgens moet gaan zoeken alsof het een grabbelton is.

Rommel in een zakje
Toch zal een cadeau in vloeipapier je bijna nooit teleurstellen. Een of ander random prulletje van de Action ga je namelijk niet met veel pijn en moeite in een vloeipapiertje wikkelen. Daar plak je met grote strepen plakband een stuk hartjespapier omheen dat, met een beetje pech, scheurt op weg naar de verjaarspartij, omdat het van bedroevend slechte kwaliteit is. Persoonlijk prop ik tegenwoordig veel cadeautjes on-ingepakt in een papieren cadeautasje.  Kost 30 cent, ziet er hartstikke feestelijk en sjiek uit en het scheelt je een hoop gedoe waarbij je ronde objecten in een rechthoekig papier probeert te origamieën. Maar het getuigt niet echt van betrokkenheid en liefde.

Bonus
Het gaat namelijk om de liefde. Denk eens aan de hilarische scène in de rom-com 'Love Actually' waar Rowan Atkinson, in de rol van warenhuisverkoper, tergend traag een kettinkje verpakt in een doosje met een lintje in een zakje met een geurstokje en lavendel in een doosje met een hulsttakje enzovoort....En dan zit er nog niet eens een vloeipapiertje omheen. Maar eigenlijk gaat het daar dus niet om. En ook niet om het kettinkje. Het feit dat iemand de moeite heeft genomen om met zorg en oog voor detail jouw sieraad/jurk/schoenen/boek of wat dan ook in papier te wikkelen, daarbij proberend geen kreukels in het papier te maken. Dat iemand vervolgens de randjes omvouwt en het met kleine stukjes plakband dichtmaakt om het soms zelfs nog daarna voorzichtig in een doos te leggen en er een lintje om te doen.…ach, die aandacht is het cadeau op zich. De rest is bonus.

 

 

 

Leave a comment.

Heleen Folgering's picture
Heleen Folgering
VerLiefd op Haarlem, verliefd op schrijven maar altijd bezig met andere zaken. Tot ik ga zitten en ga schrijven.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina