.
Nu zouden we in de trein zitten. Nu zouden we in Roemenië zijn. Nu zouden we terug zijn, oh nee, nog niet, we zouden laat thuiskomen. Dat vertelden man en ik tegen elkaar de afgelopen weken. We zouden dit en we zouden dat, en we deden het niet. Want ik werd ziek. Griep en bronchitis. Dacht ik eerst nog dat het met een paar dagen bekeken zou zijn (zoals meestal), deze keer duurde het veel langer, weken zelfs. |
Niet op reis
In de eerste dagen was er vooral onrust, zweten en woelen, echt ziek zijn. Malende gedachten, als ik maar op tijd beter ben. Daarna kwam er rust: tsja, hier kan ik niets aan doen, alleen maar rusten en goed naar mijn lichaam luisteren. Wat wil het, waar heeft het behoefte aan? Geleidelijk kwam het besef: nee, het gaat niet lukken. Ik ga niet op reis. Het was zelfs een heel fysieke reactie: nee, ik moet daar (Roemenië) niet zijn.
Man stuurde me naar de huisarts, toen ik begon te hoesten. Zij constateerde bronchitis, schreef een antibioticakuur voor, en vond dat ik de week wel op reis kon. Eerst nog rustig aan doen. Toen ik vertelde dat we zouden gaan lopen in Roemenië, 3 tot 6 uur, zei ze, dat dat te zwaar zou zijn. En ze schreef een brief voor de verzekering. Wij annuleerden de reis.
Innerlijk stem is duidelijk: nee
Voor mij was het daarvoor al duidelijk, een innerlijke stem vertelde me dat. Toen de reisorganisator schreef dat ik in Roemenië rustig aan kon doen, eventueel met het bagagebusje mee kon en in de kloosters kon verblijven, voelde ik heel sterk een NEE.
Niet lopen over de akkers
Geen pelgrimstocht langs Roemeense kloosters, maar een pelgrimstocht thuis. Dat klinkt raar, want ik wandelde de eerste weken beslist niet. Dat doet een pelgrim wel. Het woord pelgrim is afgeleid van het Latijnse peregrinus, en betekent iemand die over de akkers loopt. Een landloper, zou je kunnen zeggen. Nu bedoelen we er iemand mee die onderweg is naar een specifiek doel. De bekendste pelgrimstocht is wel die naar Santiago de Compostella, maar er zijn vele andere.
Wel loslaten wat vertrouwd is
Pelgrimeren betekent ook loslaten wat vertrouwd is. In de religieuze betekenis van het woord heeft het betrekking op loslaten van het beeld dat we van God hebben. Afstand doen van wat vertrouwd is. In die betekenis heb ik de afgelopen weken beslist wel een pelgrimstocht gelopen.
Afstand doen van het idee dat ik snel zou herstellen, dat ik snel weer fit zou zijn. Niet alleen heb ik de reis geannuleerd, ik moest ook afspraken afzeggen, voor een kleuranalyse, voor een filmavondje. Afstand doen van mijn zelfbeeld, van ideeën over mezelf.
Niet op wilskracht
Ik leerde naar mijn lijf luisteren, ik leerde (nog meer) naar mijn innerlijke stem van wijsheid luisteren. Ik leerde bij de dag leven: wat kan vandaag wel, wat niet. Herkende wanneer ik luisterde, en wanneer ik iets deed op wilskracht.
Wel de innerlijke stem volgen
En nu? ‘Ik ben nog niet op mijn oude niveau,’ zei ik tegen een vriendin. ‘Dat kom je ook niet,’ antwoordde ze. ‘Je komt op een nieuw niveau.’ Ja, klopt, ik kom op een nieuw niveau. Ik zoek mijn weg naar een andere manier van leven, trager, luisterend naar mijn lichaam, naar mijn gevoel. Niet te snel reageren, niet te snel denken dat ik dat ‘wel even doe’… Stil zitten, in de natuur zijn, voelen welke impuls uit mezelf komt, en welke uit de wereld.
Herkennen welke stem die van de wijsheid is, en welke die van de organisator, de behager, de betweter, noem maar op. Herkennen welke stemmen vertrouwd zijn, de zgn. primaire ikken, en welke vragen om meer ruimte, welke ook gehoord willen worden. Een traag proces, waar ik met een kinderlijke nieuwsgierigheid naar kijk.
Ook van deze schrijver
Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.
De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.
Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.
Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!
De Verhalenmakers
info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina
Comments (9)
Jan Samuël Bangoura (not verified)
July 12, 2017, 1:28 am -yuansichen20160626 (not verified)
July 16, 2018, 8:31 am -yuansichen20160626 (not verified)
August 16, 2018, 2:40 pm -sdfdsfds (not verified)
October 19, 2018, 8:51 am -jingting17 (not verified)
September 25, 2018, 11:13 pm -sdfdsfds (not verified)
December 7, 2018, 9:17 am -sdfdsfds (not verified)
October 15, 2018, 9:48 am -vipsonline (not verified)
September 26, 2018, 9:35 am -sdfdsfds (not verified)
December 13, 2018, 12:12 pm -Leave a comment.