.
![]() |
~ adv ~
In de twaalf maanden dat ze ondernemer is, heeft ze al veel van de grond gekregen. Yvonne Haneman (39) is een bouwer pur sang die de wereld steeds een beetje beter en mooier wil maken. Samen met andere pioniers een vlammetje ontsteken bij ondernemers en bestuurders in Haarlem, dat flink laten branden en zo bouwen aan een nieuw lokaal economisch systeem. |
“We zijn veel te materialistisch. Wat heb je nou echt nodig?”, vraagt Yvonne, eigenaar van Ground8. “Ook houden veel mensen zich vast aan een oud systeem dat niet voor alles en iedereen geschikt is. Zeker niet voor het behoud van het milieu en de ontwikkeling van talenten van bijvoorbeeld werknemers en studenten. We produceren klonen die passen in het systeem dat we met zijn allen gebouwd hebben. Mijn grote wens en drive is dan ook om een werkend systeem neer te zetten dat ons terugbrengt naar de basis. Waarbij we veel meer werken vanuit de vraag wat er ecologisch, sociaal maatschappelijk en economisch nodig is. Het wordt me de laatste jaren steeds duidelijker, ik accepteer het huidige systeem niet meer. Dit is gaan pruttelen in de dertien jaar dat ik bij TNT Express werkte en versterkt na de geboorte van mijn dochter Kayleigh. Ik verdiepte me steeds verder in hoe je ethisch gedrag kunt stimuleren door een bepaalde inrichting van de organisatie en van de economie.”
Transitie naar nieuwe economie
“Het potentieel van veel mensen wordt niet volledig benut. Dat zag ik in het bedrijfsleven en dat zie ik nu als ondernemer en bij mijn nevenactiviteiten – waaronder mijn deelname aan de medezeggenschapsraad op de school van mijn vijfjarige dochter. Veel mensen lopen aan tegen een systeem waarin zij niet kunnen aarden. Soms zelfs in een burn-out terechtkomen. Vaak wordt geroepen dat personen moeten veranderen. Ik denk juist dat het systeem moet veranderen. Niet alleen binnen werksituaties, maar ook binnen het onderwijs. Werknemers, studenten, scholieren, e.d., zouden meer ruimte moeten krijgen om zelf na te denken en in actie te komen. Hiervan profiteren niet alleen de mensen zelf, juist ook de bedrijven en instellingen. Ik geef graag iemand dat zetje om te ontdekken waar zijn of haar kracht ligt. Om de twinkeling in iemands ogen weer te zien.”
Think global, act local
“Daar geloof ik heel sterk in. Leren van anderen (wereldwijd) is voor mij heel belangrijk, daar haal ik veel input en inspiratie vandaan. Eerst wil ik een klein mini-systeempje ‘bouwen’ in Haarlem. En als dat werkt, dan pas uitbreiden. Zo’n nieuw economisch systeem kan ik niet in mijn uppie realiseren. Hiervoor werk ik samen met andere ondernemers.” Yvonne Haneman is de initiator van RBIJ Haarlem, een collectief met een lerende organisatiestructuur. Het is een zwerm van ondernemers uit Haarlem en omgeving die een bruisende, groene stad wil creëren, waarbij verbinden en samenwerken centraal staan.
Bouwen en verbinden
“Iemands talent ontdek ik snel, dat vind ik belangrijker dan een uitmuntend CV. Ik word erg blij van mensen die een visie hebben op een nieuwe economie en duurzaam innoveren en van aanpakken weten. Mensen die durven luisteren naar hun eigen drijfveren en daaraan gehoor geven. Die gewoon doen. Dat is waar het bij RBIJ om draait. De deelnemers van het collectief maken elkaars ‘blind spots’ helder en ieders kwaliteiten nog zichtbaarder. Je coacht elkaar. Heel leerzaam en essentieel om te groeien als persoon en als collectief. Enkele voorbeelden van betrokkenen bij het RBIJ-avontuur: Klaartje Vreeken van Klaar voor Elkaar/Seats2meet en ik hebben elkaar gevonden omdat zij een echte verbinder is, iemand die mensen naar ‘binnen’ trekt en aan elkaar koppelt, ik ben de opbouwer. We zijn een goed klankbord voor elkaar. Pionierende stadslandbouwer Bram Derckx is een mooi voorbeeld van een talent met een visie over een nieuwe economie. Die simpelweg de eerste schop in de grond heeft gestoken om zijn idealen te verwezenlijken. De Verhalenmakers zorgen voor verspreiding van al die ideeën en projecten van RBIJ.”
Samen delen
“De ondernemers in de zwerm pakken samen sociaal maatschappelijke, ecologische en economische uitdagingen op voor duurzame oplossingen in de stad. Sociaal ondernemers koppelen we aan ‘ondernemers’ binnen bedrijven en gemeente. Een voorbeeld: samen met het collectief RBIJ werken we, in opdracht van de gemeente Haarlem, aan een platform voor duurzame zelfbouw. Door het delen van kennis kunnen mensen makkelijker zelf, of als collectief, een (liefst duurzaam) huis (laten) bouwen. Een mooie kans om een kenniscentrum op te bouwen. Nog een voorbeeld. Op dit moment werken we aan een re-integratie traject waar ondernemende mensen uit de bijstand hun tijd, kennis en ervaring kunnen inzetten in de RBIJ-zwerm. Het doel is om mensen te motiveren, talent te (her)ontdekken en mee te bouwen als ondernemer of te re-integreren in een baan. Ook wil RBIJ eind december 2017 minimaal tien fruitbomen geplant en gekoppeld hebben aan een aantal ondernemers uit de zwerm. In een authentieke video maken deze ondernemers in 1 minuut helder ‘waarom zij doen wat ze doen’. Dit project maakt de stad groener en saamhoriger.” Inmiddels zijn de eerste acht video’s live gegaan.
Motortjes en partnerships
“De mensen die zich bij RBIJ aansluiten vergelijk ik met de ‘motortjes’ van Martijn Aslander, wel iets aangepast voor RBIJ. RBij-motortjes zijn nieuwsgierig, flexibel, open-minded en ondernemend. Bovendien weten zij aan te pakken, ook bij tegenslag, zijn zij authentiek en lief, hebben lef en willen bovenal leren van elkaar en co-creëren. Want ik geloof niet in concurreren en vechten, dat is iets wat mensen zelf doen of creëren. De wereld is van iedereen, ik denk niet in grenzen en hokjes, wel in partnership.”
Onderzoeken en groeien
De komende maanden ligt mijn focus op het uitzoeken hoe we een fundering kunnen bouwen voor deze zwerm: welke partijen daarvoor nodig zijn en hoe je bijvoorbeeld omgaat met de verdeling van inkomsten of ‘betaling’ via sociaal kapitaal. Ook onderzoek ik hoe we ‘block chain’-technologie kunnen inzetten en welk vernieuwende initiatieven en locaties in Haarlem kunnen en willen bijdragen aan RBIJ. Er gebeurt nog veel meer, maar het laatste dat ik nu noem, is mijn doel om samen met de RBIJ ondernemers een soort ‘academy’ op te richten voor een nieuwe economie.” De academy richt zich op kennisontwikkeling. Dan kan je denken aan nieuwe economische theorieën, verdienmodellen en trends. Maar ook aan persoonlijke ontwikkeling, het ontdekken van je uniekheid en talent. Doen, experimenteren, leren en realiseren.
Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met Yvonne Haneman via www.ground8.nl en volg RBIJ op Facebook.
Interessant, niet voor jezelf maar wel voor iemand die jij kent? Spreidt het woord voort!
Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.
De Verhalenmakers is een sociale onderneming met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.
Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.
Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!
De Verhalenmakers
info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina
Comments (2)
Tim Ruijters (not verified)
May 9, 2017, 3:27 pm -Tim Ruijters (not verified)
May 9, 2017, 3:27 pm -Leave a comment.