Learn, share and enjoy

Mariette Peperkamp's picture Mariette Peperkamp Aantal keren gelezen: 2,341 Nieuwe denkers

Het verlangen om terug naar de natuur te gaan, lokte de Haarlemse Robbert Zoon en zijn vriendin Silvia naar de provincie Puglia in Zuid-Italië. Natuurlijk spelen de Italiaanse roots van Silvia een rol, maar er is meer. Ze zochten een plek waar je in balans kunt komen, ver weg van de stadse hectiek, en die ze kunnen delen met anderen.

Robbert Zoon vertelt met passie over het waarmaken van hun droom.

"Mijn vriendin en ik leerden elkaar kennen in New York, waar zij een yogacentrum heeft. We kregen een langeafstandsrelatie en droomden ervan een plek te vinden om te settelen en dicht bij de natuur te gaan wonen. Puglia heeft alles wat wij zoeken; rust, ruimte en vriendelijke mensen. We hebben er een stuk grond gekocht in de havenstad Otranto om een inspiratiecentrum voor een holistische en duurzame levensstijl te beginnen.”

Wat is holistisch en wat hebben jullie voor ogen met het inspiratiecentrum?

“Holistisch betekent bewust en in balans met de natuur en de mensen om je heen leven. Orto Dell’Idro is een ontmoetingscentrum voor de buurt en voor nationale en internationale bezoekers.”

Waar staat Orto Dell’Idro, de naam van jullie project voor?

“Orto betekent land en Idro is de naam van de lokale rivier. Het ligt in een prachtige groene vallei en grenst aan de Middellandse zee. Dit is van oorsprong boerenland met oeroude olijfgaarden.”

Waarom is het zo belangrijk dat het centrum er komt?

“Wij willen yoga- en meditatielessen en permacultuur workshops in de natuur gaan geven. Daarmee kun je mensen op een bepaald niveau van binnen raken, waardoor ze meer gemotiveerd zijn om bewust en in balans te leven. Het holistische deel vinden we belangrijk en willen we voor meer mensen bereikbaar maken. Met inspirerende lessen en workshops laten we zien wat je zelf kunt doen om andere keuzes te maken. Onze slogan is: Learn, share and enjoy.”

Waar laat jij je door inspireren?

“Door de vele reizen die ik heb gemaakt, kan ik veel vergelijkingen maken. Je leert ook om te waarderen wat je thuis hebt. In Nederland zijn we al heel ver met bijvoorbeeld groene energie, afval scheiden en afval weer in te zetten als grondstof. Eerlijk gezegd ben ik voor ons centrum ook door het Kweekcafé in Haarlem geïnspireerd. Ook wij werken aan een plek voor ontmoeting en inspiratie; waar je innovatieve producten kunt zien. Om mensen te laten zien hoe dingen anders kunnen.”

Wat betekent een circulaire economie voor jou?

“Voor mij betekent dat het streven naar een zo laag mogelijke CO2-footprint. Ik vind het belangrijk om heel bewust om te gaan met grondstoffen, veel te recyclen en gebruik te maken van lokale en ambachtelijk geproduceerde producten.”

Robbert heeft veel kennis over duurzaamheid en wil deze delen in Zuid- Italië. Hoe gaan ze in Puglia om met duurzaamheid en kennen ze een circulaire economie?

“De economische crisis is daar nog aan de orde van de dag, waardoor mensen lang doen met hun spullen. Tweedehandswinkels kennen ze hier nauwelijks. De mensen leven meer met de dag en zijn minder bezig met toekomstige generaties. Maar ze zijn open en bereidwillig, helpen ons en geven spullen die we goed kunnen gebruiken. Gelukkig is Italië langzaamaan ten goede aan het veranderen. Zo is er een goedbezocht online platform Salento KM0, waarop je kunt zien waar je in jouw regio locaal geproduceerde producten kunt kopen.”

Omdat het een plattelandsgebied is, staat de bevolking vanzelf al dichter bij de natuur. Iets dat de Italianen al jong meekrijgen.

“Het is hier heel gewoon dat groepen jongeren gaan wandelen en kennisdelen over de natuur en hun cultuur. Ze zoeken wilde kruiden, rucola en mooie bloemen. Jongeren zijn daarin erg geïnteresseerd, gaan samen zoeken en daarna samen koken. Ik heb gemerkt dat ik het heerlijk vind om met mijn handen in de aarde te wroeten. Samen leven, praten, delen en genieten; de kwaliteit van het leven is hoog in Italië.”

Toch valt er op het vlak van duurzaamheid en milieu volgens Robbert nog veel winst te behalen.

“We zien heel veel kansen om mensen zich bewust te maken van hun footprint. Het gebeurt hier nog dat je bij iemand thuis koffie gaat drinken en je de koffie in een plastic bekertje krijgt. De mensen leven erg in het nu en met een kortetermijnvisie.”

De Italianen zijn vriendelijk en open, maar toch ziet Robbert dilemma’s.

“Mijn persoonlijke dilemma is de taal. Ik ben daarvoor nog afhankelijk van Silvia, maar dat zal steeds minder worden. Als ik de taal goed spreek, kan ik makkelijker vertellen hoe een holistische en duurzame levenswijze bijdraagt aan een betere leefomgeving.”

“Een ander dilemma is dat de mensen gemakzuchtig omgaan met hun afval. En wanneer het dertig graden is, hebben ze ook geen zin om daarover na te denken. Wij zien dat als kansen. Door te laten zien dat het anders kan en hoe het anders kan, valt daar veel winst te behalen.”

Als we bij jullie op bezoek komen, wat kunnen we dan verwachten? Hoe ziet het eruit?

“We hebben een mooi stuk grond gekocht in een groene vallei, dat verdeeld is in drie niveaus. Op het eerste niveau staan fruitbomen. Daar willen we ook een grote moestuin maken en ons bezighouden met permacultuur. We hebben het land gekocht met de inboedel erbij; oude gereedschappen, een kruiwagen en potten, allemaal nog bruikbaar.”

“Op het tweede niveau bevinden zich grotten, waar vroeger holbewoners en monniken woonden. Op het derde niveau heb je zeezicht en een prachtig uitzicht op het historische centrum van de stad Otranto. Op ons land staat een tiny house, waar we gaan wonen. En hoewel je in Italië verplicht bent om nutsvoorzieningen te hebben, willen wij zo snel mogelijk in onze energiebehoefte voorzien met zonnepanelen en een windmolen.”

Jullie hebben geen gastenverblijf, maar waar kunnen gasten dan terecht?

“Wij bieden activiteiten en inspiratie aan en voor overnachtingen werken we samen met lokale duurzame partners. Ons ontmoetingscentrum is bijna klaar en in mei gaan we echt officieel openen. We hebben er ontzettend veel zin in.”

Wat zou je anderen willen meegeven?

“Hoe meer ik reis, hoe meer ik mijn eigen omgeving waardeer. In Nederland zijn we echt al heel ver in duurzaamheid. Ik vind dat mooi om te delen en een goede stimulans om ermee door te gaan. Learn, share and enjoy! ”

Meer lezen over het project van Robbert en Silvia? Kijk op www.ortodellidro.com/english1 of facebook www.facebook.com/ortodellidro.

 

Leave a comment.

Kom ook naar de Groene Stoel
Iedere twee weken op donderdag middag van 16:00 - 17:00 is er in het Kweekcafé een spreker te gast in de Groene Stoel. Het gaat over duurzaamheid, circulaire economie en het realiseren van dromen. Kom je ook?
Mariette Peperkamp's picture
Mariette Peperkamp
Tekstschrijver en interviewer met speciale interesse in mensen en hun gedrag. Wat beweegt hen om te doen wat ze doen?

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina