Het waarom van het succes van Bangalore

Ron De Graaf's picture Ron De Graaf Aantal keren gelezen: 1,483 Reizen

We waren ruim een week "op reis" buiten Bangalore. Het leuke van op pad zijn is dat we wat meer van een afstandje naar Bangalore en de Bangalorians konden kijken. Wat maakt dat deze stad zo’n enorme aantrekkingskracht uitoefent? Indiërs vanuit alle windstreken (van de grens met China tot het diepe zuiden van Tamil Nadu) en expats uit de hele wereld komen namelijk met name de laatste 5 tot jaar in grote getallen naar Bangalore.

Namaste beste mensen,

We zijn een weekje “ licht bepakt” op reis geweest naar Mysore-Mudumalai-Coonoor/Ooty, het was “spring holiday” voor Suresh en daarmee ook voor ons:-). En licht bepakt betekende zonder laptop, vandaar een kort weekje geen blog. Deze week volgen er twee!

Het was afgelopen vrijdag voor verschillende religies en regio’s een feestdag en daarmee een lang weekend. Natuurlijk Paasfeest voor de Christenen. Maar ook het begin van een nieuw jaar, oftewel “de dag dat de zon binnen komt” volgens de Tamils, de Kerali en de Bengali. Voor de Sikhs was afgelopen vrijdag niet alleen een “oogst”  feestdag, maar ook de Vaisakhi-dag. Dit is de dag waarop guru Gobind Singh de zogeheten “Khalsa” lanceerde. Hij elimineerde hiermee het verschil tussen lagere en hogere kastes en verklaarde dat alle mensen gelijk waren. Meer over  de Sikhs, die mij enorm boeien, over enkele maanden. We gaan namelijk de roots van de Sikhs bezoeken in Amritsar. En last but not least, afgelopen vrijdag was ook 126 jaar geleden dat  Ambedkar (1891-1956 C.E.) geboren werd. Hij was de schrijver van de Indiase grondwet, daar zijn de Indiërs met reden heel trots op. En al deze feestdagen tezamen betekenen dat de snel groeiende groep Indiërs die het geld hebben om te reizen….ook echt op reis gaan!

Het leuke van op pad zijn is dat we wat meer van een afstandje naar Bangalore en de Bangalorians konden kijken. Wat maakt dat deze stad zo’n enorme aantrekkingskracht uitoefent? Indiërs vanuit alle windstreken (van de grens met China tot het diepe zuiden van Tamil Nadu) en expats uit de hele wereld komen namelijk met name de laatste 5 tot jaar in grote getallen naar Bangalore. Succes kent natuurlijke meerdere moeders/vaders. Van oudsher is Bangalore al een verzamelpunt van mensen en goederen door de centrale ligging. Bangalore (“ de stad waar het altijd lente is”) heeft ook een gunstig klimaat. Maar naast geografische en klimatologische redenen, is er ook de menselijke invloed. Het economisch succes begon zoals wel vaker, met enorme overheidsinvesteringen, ihgv Bangalore in de defensie industrie, i.h.b. lucht- en ruimtevaart. Aartsvijanden Pakistan en China moesten bestreden worden! Liefst buiten het bereik van Pakistaanse en Chinese kanonnen. En dit leidde weer tot investeringen in top kennisinstituten, i.h.b. wis- en natuurkunde. Vele Bangalorions gingen ook in het buitenland tijdelijk studeren. 

De vele instituten in Bangalore (met een enorme concurrentie onder briljante studenten) leverden grote hoeveelheden afgestudeerden op. Deels starten zij zelf nieuwe bedrijven, deels trokken de lage salarissen ook buitenlandse bedrijven aan. Om een idee te krijgen, een junior software ontwikkelaar kost in Bangalore EURO 3,50 per uur! Rond de eeuwwisseling leidde dat tot grote groep IT-bedrijven die gespecialiseerd waren in outsourcing. Een uitschieter is bijvoorbeeld Infosys. Maar ook buitenlandse giganten als SAP, Accenture en CapGemini hebben megakantoren in Bangalore. Vele Bangalorians gingen ook werken in Sillicon Valley.

En nu zit Bangalore middenin in de online bubble. De Indiase e-commerce marktleider Flipkart heeft hier haar thuisbasis. Maar ook de on line taxidienst Ola (de Indiase marktleider) zetelt hier. Je voelt letterlijk de energie in gebieden met veel IT-startups. Op vele terrassen zitten jonge mensen rondom laptop “hun ding” te doen. Aanstekelijk! Ook hier vele vragen of al deze on line start ups ’t wel gaan redden. Als “zware” gebruikers  van diensten als Ola, Amazon India (de concurrent van Flipkart) en FreshMenu (de Indiase thuisbezorgd.nl alleen dan met eigen keukens) hopen we van wel! 

Zoals gezegd waren we deze week op reis. En dan “ontvluchten” vele werknemers van de hierboven genoemde bedrijven de drukte van Bangalore. Wat weer vele leuke ontmoetingen en gesprekken oplevert aan de ontbijttafel, jungle etc… Ofschoon Nederland aardig internationaal ingesteld is, is dat toch van een andere orde dan de Bangalorians die je dan spreekt. Velen hebben in vooral de VS gestudeerd en/of gewerkt. afwisselend een paar jaartjes “ abroad” en in India werken is heel normaal. Singapore (vier uren vliegen: wordt als bijna thuis gezien. Natuurlijk is dit wel de toplaag in de samenleving, maar omdat India zoveel inwoners heeft, wel een aanzienlijke toplaag in aantallen. Je kunt met recht spreken van een globale klasse. 

In het volgende blog, meer over ons reis in Mysore-Mudumalai Tijger reservaat-Coonoor/Ooty!

Foto's:

- Startup scene Bangalore

- Studenten in State Library Bangalore/Cubbon Park

- "licht is groen" nabij ICT-straat Bangalore

- Klassiek concert om in mircrobrouwerij Windmill-Craftworks, oftewel het Haarlemse Jopen met een beetje fantasie

 

 

 

Leave a comment.

Het waarom van het succes van Bangalore
Heb je vragen over Bangalore, laat me weten! Kom ik op terug in mijn blogs of rechtstreeks als antwoord op verhalenmakers.com

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina