Gewoon doen is zijn mantra

Jan Glas's picture Jan Glas Aantal keren gelezen: 3,048 Nieuwe denkers

Op z’n T-shirt staat “grab life with both hands” en dat is precies wat Mark Geertman doet. Overdag werkt hij als projectleider in Amsterdam en ’s avonds bezorgt hij de pakketjes van o.a. Beebox. Op de bakfiets! Goed Bakfiets Bezorging is zijn bijdrage aan een betere wereld. Zijn missie: autodrukte en CO2-uitstoot in de stad verminderen. Nu nog kleinschalig, maar het groeit. Vandaag zit Mark in de Groene Stoel van het Kweekcafé.

De fiets is iedere avond onderweg

Duurzaam denken zat er bij Mark al vroeg in. Als kleine jongen bezorgde hij in Raalte de kerstkaarten van zijn ouders en hun vrienden, op de fiets en alleen binnen het dorp. Met Goed Bakfiets Bezorging is de cirkel rond. Mark is alleen begonnen, maar inmiddels heeft hij drie hulpfietsers. De fiets is iedere avond onderweg, de bestuurder wisselt. Fijn, want nu is Mark ook eens een avondje thuis. Zijn vrouw knikt instemmend.

Mark heeft zich onlangs aangesloten bij fietskoeriers.nl dat kan voor een flinke groei zorgen, eind 2017 naar meerdere, misschien wel vijf fietsen. ‘En dan, je baan opzeggen?’ Mark aarzelt, zijn werk als projectleider is te leuk. De combinatie is prima, maar het liefst allebei in Haarlem. Dat maakt het makkelijker. Beter dan iedere dag naar Amsterdam, slecht voor het milieu én Haarlem is zijn stad.

 

Niet denken maar doen

Goed en groen, dat zijn twee woorden die Mark op het lijf geschreven zijn. Zijn bedrijfsnaam ‘Goed’ heeft hij cadeau gekregen van een loopbaancoach. ‘Niet zo bescheiden, Mark, alles wat je doet is goed, daar mag je op vertrouwen. Niet denken maar doen. Leef je droom!’ Dat duwtje in de rug van zijn coach had hij nodig om met Goed Bakfiets Bezorging te beginnen. ‘Gewoon doen’ is nu zijn mantra. Die levensles zou hij mensen graag meegeven.

Ga aan de slag met duurzaamheid, gewoon doen! Zowel zakelijk als privé. En hergebruik van materiaal hoort daar ook bij. De vlonder in zijn fiets is gemaakt van een pallet en ook thuis staat alles in het teken van hergebruik. ‘Hij ziet meteen de mogelijkheden,’ zegt zijn vrouw. ‘Zo maakte hij van restmaterialen een speelhuisje in de tuin voor de kinderen.’

 

Past het niet? Dan rijdt Mark gewoon een paar keer

Op de fietsvlonder is plaats voor veel. Mark heeft een waterdichte tas van 70x70x100 cm. Daar kan veel in. Bij droog weer kan hij ook grotere formaten vervoeren. Hij merkt wel dat veel organisaties nog vastgeroest zitten in hun idee over hoe ze nu pakketjes (laten) vervoeren. Want past het niet? Dan rijdt Mark gewoon een paar keer. Passen containers met rolletjes niet op zijn fiets? Mark bedenkt graag een oplossing.

Toch voelt hij regelmatig weerstand bij organisaties. Hoe laat je hen groener denken? Hoe krijg je hen mee? Daar zou hij graag over willen sparren met gelijkgestemden. Esther Gijze van Beebox – klant van het eerste uur en ook aanwezig – vult aan: ‘Er gebeurt binnen Haarlem veel op het gebied van duurzaam- en circulair ondernemen. En die ondernemers weten elkaar steeds beter te vinden, ook in het Kweekcafé. We zouden nog hechter moeten samenwerken, nog beter gebruikmaken van elkaars diensten en producten. En vertellen over wat we doen én wat we daarmee bereiken.’

 

Een besparing van 1.072 kilogram CO2

Ook het fietsen is heerlijk. ‘Mensen reageren positief en blij verrast: ‘Ben je echt op de bakfiets?’ De door ’t Mannetje gemaakte fiets weegt maar 22 kilogram. ‘Ik haal met gemak elektrische fietsen in, het voelt als een mountainbike en onderweg kom ik op allemaal nieuwe ideeën.’

Mark levert het perfecte bewijsmateriaal dat zijn missie, minder CO2-uistoot, slaagt. Hij heeft inmiddels ruim 5.500 kilometer gefietst. Afgezet tegen een gemiddelde CO2-uitstoot van 195 g/km is dat een besparing van 1.072 kilogram CO2. De door Mark gerekende bezorgkosten van de pakketten? Die zijn nagenoeg gelijk aan de kosten van de milieuvervuilende concurrent.

 

 

Comments (1)

Petra Welten's picture

Petra Welten (not verified)

March 6, 2017, 10:04 pm -
Comment: 
Mark GOED bezig man!

Leave a comment.

Jan Glas's picture
Jan Glas
Zomer 1994 ben ik als een blok gevallen voor internet, daar heb ik schrijven geleerd. Sinds april 2015 werk ik als verhalenverteller voor steeds een andere werkgever, daarnaast schrijf ik voor opdrachtgevers.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina