.
![]() |
Dat is de strekking van het verhaal van Bram Derckx van Tuinderij De Waardering. Hij is een buitenmens en al vriest het op dit moment in de Kas van het Kweekcafé waar het interview plaatsvindt, het gaat door. Jassen aan en dekentjes op de benen. “We houden elkaar warm, net als de bijen in een korf,” zegt Bram. |
Waar veel mensen overlopen van ideeën die ze nooit uitvoeren, laat Bram zien dat je ‘gewoon’ moet beginnen. “Ik werkte als vrijwilliger bij Tuinderij De Nieuwe Akker en dat was therapeutisch voor mij. Ik dacht, wat goed is voor mijzelf, zal ook goed zijn voor anderen. En ik vroeg mij af of het mogelijk was om het groen terug te brengen in de stad en eetbare dingen terug te brengen bij de mens.”
Bram ging op zoek naar een geschikte plek om zijn idee voor Urban Farming (stadslandbouw) in Haarlem uit te voeren. Een verlaten rietveld in de Waarderpolder aan de Minckelersweg bood uitkomst. In april 2015 stak Bram daar voor het eerst een schop in de grond om, samen met gelijkgestemden, het terrein klaar te maken voor landbouw. Een jaar later zaaide hij de eerste planten.
Inspiratie
“Inspiratie haal ik uit de natuur en ik ben gefascineerd door geometrie. Alle kassen en bakken die ik gebruik hebben een geometrische vorm, geïnspireerd op de natuur, zoals een bijenraat. Zo’n kas heeft niet alleen esthetische waarde maar is modulair, oersterk en heeft een optimale lichtinval en luchtcirculatie. Ook laat ik me inspireren door architecten, zoals Richard Buckminster Fuller, een neonfuturistische architect.”
Wat wil Bram eigenlijk bereiken?
“Ik ben een idealist met een utopisch randje. Ik wil een andere samenleving creëren en daarbij neem ik de natuur als uitgangspunt. De natuur streeft naar overvloed en de mens naar schaarste. Mijn doel is om vanuit samenwerking met anderen de kracht van de mens te gebruiken om overvloed te scheppen. Door zelf het goede voorbeeld te geven en te laten zien wat de bedoeling is, lukt het me om anderen mee te krijgen.”
Persoonlijk geluk
“Dat ik tijdens mijn zoektocht mensen als Yvonne Haneman en Rogier Tan heb ontmoet, die deze idealen met mij delen, geven mij persoonlijk geluk. Zij herkennen zich in mijn verhalen en we helpen elkaar om onze gemeenschappelijke droom te verwezenlijken, namelijk een nieuwe wereld. Een wereld waarin niet alles draait om geld, misschien zelfs wel een wereld zonder geld. Ik wil mijn deur uitstappen in een wereld waarin mensen de tijd nemen voor elkaar, waar overvloed heerst en waar je kunt gaan en staan waar je wilt.”
Yvonne legt graag uit waarom ze Bram steunt.
“Hij zet een realistisch beeld neer. Wat wij nog bedenken, is hij al aan het doen. Ik weet zeker dat het kan, want Bram laat dat in de praktijk zien. We zijn druk bezig om het ondernemerschap te verbinden met de gemeente Haarlem. Bram is idealistisch, maar ook realistisch.”
Wat betekent een circulaire economie voor hem?
“Circulaire economie betekent letterlijk kringloophuishouden. Je moet daarvoor de samenwerking zoeken. Laatst heb ik een presentatie gegeven bij Spaarnelanden. Daar staan ze open voor samenwerking om afval weer waarde te geven. Een voorbeeld zijn de gesnoeide schietwilgen, die ze aan mij geven. Ik maak er schuttingen van, maar je zou er ook manden van kunnen maken. Of ik krijg bladeren, waarmee ik de plantenbedden afdek. Er zijn veel mogelijkheden en in mijn gedachten ben ik heel ver, ik ga vaak te snel. Of ik dat volhoud? Nee, daarom vraag ik ook hulp aan mensen en bedrijven om mij heen.”
Koffiedoppen
Een ander mooi voorbeeld van circulaire economie is om met koffiedoppen en koffiedrab zwammen te kweken. Het is nog een idee, maar de contacten met koffiebrander Simon Lévelt en locale horecagelegenheden zijn al gelegd. Ook zijn er plannen voor om restwarmte uit bestaande gebouwen te gebruiken.
Dilemma’s voor Bram zijn het ‘oude’ denken versus het ‘nieuwe’ denken.
“De bewustwording is er, daar begint het wel mee. Maar de verandering van het oude naar het nieuwe denken gaat voor mij eigenlijk te langzaam. Ik kan het niet alleen, vandaar het blijven zoeken naar cocreaties. Mijn kracht ligt in het doen.”
Wat heb je tot nu toe bereikt met Tuinderij De Waardering?
“Het is een plek waar iedereen welkom is en het lijkt soms wel een buurtcentrum. Mensen zijn nieuwsgierig en komen een praatje maken. Ze werken in de buurt of laten de hond uit. We hebben pas het eerste oogstjaar achter de rug en het is nog niet rendabel genoeg om bedrijfsmatig toe te passen, maar daar wordt heel hard aan gewerkt.”
Geen egotrip
“We gaan het samen doen, niet vanuit een egotrip. Een bijenvolk heeft ook geen ego; ze werken allemaal samen en dat is fascinerend om te zien.”
Toekomstmuziek
“Voor de toekomst zie ik uitbreiding voor me in de Waarderpolder met grote geometrische domes en verticale landbouw. De voedselopbrengst is daarbij dertig keer hoger dan met reguliere landbouw. Het zou toch geweldig zijn als nog meer Haarlemmers lokale producten kunnen eten. Ik heb het gevoel dat het haalbaar is. Hiermee kan Haarlem zich als eerste gemeente in Nederland op de kaart zetten.”
Volgens Bram helpt de inspanning van ieder individu mee om een steentje bij te dragen aan een betere wereld.
Mariette Peperkamp
Tekstschrijver en interviewer met speciale interesse in mensen en hun gedrag. Wat beweegt hen om te doen wat ze doen? |
Ook van deze schrijver
Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.
De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.
Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.
Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!
De Verhalenmakers
info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina
Comments (1)
Klaartje (not verified)
February 18, 2017, 4:33 pm -Leave a comment.