Van Amsterdam naar Haarlem

Heleen Folgering's picture Heleen Folgering Aantal keren gelezen: 2,048 Historie

Op 20 september 1839 reed de eerste Nederlandse trein over het kersverse spoor tussen Amsterdam en Haarlem. Het station was nog op een andere plek dan het huidige prachtige stationsgebouw. Tot die dag was de trekschuit tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden het belangrijkste vervoermiddel om de stad in en uit te komen. De trein was een noviteit die een hoop mensen op de been bracht om de aankomst van dit wonderlijke apparaat mee te maken. Een kijkje in de geschiedenis om te zien hoe het er die dag ongeveer aan toe ging.

Het is woensdag 20 september 1839. Het is nat, druilerig weer en de herfst lijkt dit jaar keurig volgens schema haar intrede te doen. Vlak bij de Amsterdamse Poort tussen de Oostvest en de Amsterdamse Vaart is het echter een drukte van belang en let niemand op de vlagen fijne regendruppeltjes die de koeien langs de spoorlijn een natte en droevige aanblik geven.
Iedereen kijkt reikhalzend de verte in. “Komt ‘ie al?” hoor je veelvuldig ongeduldige stemmen vragen. Een jongetje waagt zich zelfs op de houten bielzen van de rails maar wordt daar snel aan zijn oor weer af getrokken. Het duurt nog zeker 10 minuten voor iemand roept: “Ja, ik zie hem! Kijk, in de verte!” Mensen rekken hun nekken en verdringen elkaar op het kleine perron om het te zien. Langzaam maar zeker krijgt een klein stipje in de verte meer vorm. Steeds dichterbij. Donker steekt het zijn schoorsteen in de lucht. De zuigers, in beweging gebracht door de druk van opgebouwde stoom, stampen van voren naar achteren en duwen het gevaarte voorwaarts. Uiteindelijk, met een hoop rook en gefluit, puft het kolos zich het kersverse station van Haarlem binnen.

De oprichter van de HIJSM (de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij), Willem Brade, duwt zijn borst vooruit bij de aanblik van de binnenrijdende reus van staal.
De Arend, zoals de trein heet, is de eerste officiële stoomtrein die de rit van Amsterdam naar Haarlem heeft gemaakt. Het is een waar ingenieus apparaat. De locomotief is in staat om 11 geladen wagons te trekken. Er zijn slecht 5 vaten kool nodig om twee keer de afstand van Amsterdam naar Haarlem te rijden. Hierdoor kunnen 231 passagiers binnen 35 minuten van stad naar stad worden vervoerd. Een ongekend snelheidsrecord!

Wanneer de trein volledig tot stilstand is gekomen, gaan de deuren van de wagons open. Trappetjes worden uitgeklapt en passagiers stromen het perron op om zich snel te mengen tussen de aanwezige toeschouwers. Iedereen praat op opgewonden toon met elkaar terwijl kruiers de meegenomen bagage van de reizigers beginnen uit te laden.

Na een paar minuten stapt de machinist uit zijn cabine en schudt krachtig de uitgestoken hand van Willem Brade. “Gefeliciteerd, meneer Brade.” zegt de machinist “Ze rijdt als een zonnetje.” Willem Brade kijkt zo mogelijk nog trotser om zich heen alsof hij persoonlijk de trein van Amsterdam naar Haarlem heeft geduwd.
De stoker die even later zwetend en hijgend het perron op stapt, mag helaas niet rekenen op dezelfde hartelijke ontvangst. Hij lijkt hier echter ook niet direct behoefte aan te hebben. Met een zakdoek veegt hij zijn voorhoofd af, daarmee de zwarte roetvegen uitsmerend tot aan zijn oren. Hij steekt een sigaret op en leunt tegen de locomotief die inmiddels tot rust gekomen is.

Niet veel verder, parallel aan de kersverse spoorlijn, ligt de Amsterdamse Vaart stil en bijna rimpelloos langs het weiland. Alleen de grotere regendruppels maken kringen in het water. De eigenaar van de trekschuit kijkt vanaf het jaagpad toe en schudt misprijzend zijn hoofd.

Leave a comment.

Heleen Folgering's picture
Heleen Folgering
VerLiefd op Haarlem, verliefd op schrijven maar altijd bezig met andere zaken. Tot ik ga zitten en ga schrijven.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een sociale onderneming met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

Twitter

RT @JetPeep: Wat moet een stadse puber nu op het Franse platteland. Saai? Integendeel. Lees zijn avontuur https://t.co/JjsrpPC1w5 https://t…
De Verhalenmakers (4 years ago)
Tnx @CarienTouwen voor de publicatie over de #verhalenwedstrijd op https://t.co/UX4u38lwNw. Kom maar door met die mooie verhalen!
De Verhalenmakers (4 years ago)
Tnx @HaarlemseZaken voor de publicatie over de #verhalenwedstrijd. Kom maar door met die mooie verhalen! https://t.co/12HeDI8DRf
De Verhalenmakers (4 years ago)
Yes! https://t.co/ytcegbvBAv
De Verhalenmakers (4 years ago)
Mooi begin van een nieuw #verhaal https://t.co/6aPxB6LDjH
De Verhalenmakers (4 years ago)

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina