Omdenken

René van Stekelenborg's picture René van Stekelenborg Aantal keren gelezen: 1,679 Real Life

Soms zie ik maar heel weinig verschillen. En als er dan toch verschillen zijn, dan zijn die veroorzaakt door een uiterlijk vertoon dat op een paar nuances anders is dan wat er in de Linda of Cosmo staat. Het wordt met de meest minimale aanpassingen anders getweaked en gepitched. Omdenken heet dat en is enorm populair, maar wat is het en is het echt zo doeltreffend anders?

Hipstershops of ouderwetse koffiecorner
Een voorbeeld:  de wereldwinkel heeft een koffiecorner die qua bezoekers niet anders is dan elke willekeurige hipstershop. Ik zie heel wat mannen met baarden en jaren ’80-truien rondlopen. Maar, omdat het interieur is blijven hangen bij de ouderwetse inrichting van de Hema en er geen koperkleurige meervoudige lampenkappen boven een veel te klein rond bijzettafeltje hangen, blijft de wereldwinkel verstoken van hippe jeugd. En, dat terwijl er echte aandacht is voor eerlijke koffie en thee in meer dan 20 aroma’s!

Hang naar het verleden
Zo lijkt het alsof de film The Wave uit 1981 zich onlangs in het dagelijkse leven van miljoenen Amerikanen heeft afgespeeld. Alleen heetten de studenten van toen, nu de stille meerderheid van een blanke, boze massa.
Waar draaideurcriminelen opeens boefjes genoemd worden en zich vereenzelvigen met vrijgevochten puber-ondernemers zoals Ciske de Rat, daar hebben de media het over de eerlijkheid en overzichtelijkheid van ons vooroorlogse landje en een hang naar het verleden toen alles nog lekker zwart-wit was.

Van trailer park naar tiny houses
Een happy single verklaart op tv dat ze graag kleiner wil wonen en de eerste in Nederland is die op een oplegger een huis van slechts 20 vierkante meter laat bouwen. Door TU-studenten uit Delft. Voor een kostprijs van 45000 euro. Een ‘tiny house’ noemt ze het. Helemaal ecologisch en duurzaam verantwoord. In Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden schijnbaar een heel groot succes. Ik mag enorm van de oude stempel zijn, maar als ik de oude Poolse caravans van mijn schoonvader recycle en verpats, ben ik dan niet veel duurzamer bezig?

Kapitaalvlucht of over de grenzen heen investeren
Wij Haarlemmers doen net zo makkelijk mee. Ondernemingsstimuleringsfondsen worden lokale startups die we net zo lang laten pitchen totdat een initiatief uit Breda wegloopt met de hoofdprijs. En dat is op zijn beurt dan weer geen kapitaalvlucht maar een stadsinvestering over de grenzen heen. Zo moet je dat zien. 
In Haarlem hebben we geen leegstand van winkel- en kantoorpanden. We zijn een stad van makelaars. En dat zie je dus terug in het straatbeeld. Immers, wie zegt dat het leuk wonen is in Haarlem, omdat we 10 minuten van de bollen, van het strand en van Amsterdam verwijderd zijn, die geeft eigenlijk aan dat we het niet van de mensen moeten hebben die elkaar helpen er wat leuks van te maken. We gaan voor de gebouwen en noemen onze stad graag laat-Middeleeuws. We laten enkele grootgrondbezitters levend Monopoly spelen. Wie er wint zijn in elk geval niet de bewoners en de gemeente. Zoveel is duidelijk hoewel alle leegstand van nu slechts een momentopname is halverwege de langetermijnstrategie van 50 jaar. Zie de leegstand niet als een resultaat en een eindstation maar als een kwalitatieve opvullende investering van ruimte, lucht en leegte.

Haarlem is rijk aan historie en rijk aan verhalen waarbij elke nuance input is voor een nieuwe overlevering. Kijk maar wat je ermee wilt doen. Iedere interpretatie levert nieuwe grondstof op. Net als alle goede bedoelingen en misvattingen.

Leave a comment.

René van Stekelenborg's picture
René van Stekelenborg
Ik ben een Haarlemse aandachttrekker. Niet voor mezelf, maar voor anderen. En dat doe ik via mijn 'aandachtsfabriek' voor ondernemingen, instellingen, organisaties, freelancers, kunstenaars, architecten, vormgevers en koekenbakkers die een verhaal te vertellen hebben of wat willen verkopen. Liefst via de media vragen ze om aandacht voor hun product of dienst. Als Neerlandicus met een (bedrijfs-)journalistieke achtergrond denk ik te weten hoe ik met verhalen in een passende tone-of-voice de nieuwsgierigheid kan opwekken en de aandacht kan vasthouden.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina