Respect voor elkaar en voor jezelf

Irish Verwey's picture Irish Verwey Aantal keren gelezen: 1,728 Real Life

Ouders van de Wijkacademie Schalkwijk interviewen bewoners. Hier het verhaal van Jesse, geïnterviewd door Yousuf. Jesse komt uit Haarlem-Noord maar is bijna dagelijks in de Boerhaavewijk vanwege zijn werk als buurtbeheerder voor een wooncorporatie. Sinds twee jaar doet hij dit werk in Schalkwijk en weet dus veel over de buurt.

In zijn jeugd was de vader van Jesse een dominante man die de baas in huis was. Hierdoor vond Jesse zijn eigen opvoeding niet altijd even leuk. Zijn vader kon namelijk blijven doorgaan met preken en vond dat hij alles beter wist omdat hij ouder dan Jesse was. Jesse vindt het moeilijk dat hij hierdoor zelf weinig heeft mogen ontdekken.

In het opvoeden van zijn eigen kinderen vindt Jesse het vooral belangrijk dat hij hun waarden meegeeft. Zoals respect naar elkaar, naar dieren, naar de natuur en naar jezelf. Zelfrespect gaat over voor jezelf opkomen en je mening durven geven. In grote lijnen voedt Jesse zijn kinderen hetzelfde op als zijn ouders hem hebben opgevoed. Iedere ouder wil dat zijn kinderen het beter krijgen dan zijzelf. Jesse probeert echter niet zoals zijn vader lange preken te geven, maar zijn kinderen uitleg te geven waarom bepaalde dingen wel of niet mogen.

Jesse vindt het prettig om in de Boerhaavewijk te werken, maar de laatste tijd ziet hij meer rotzooi op straat dan vroeger. Ook gaan mensen anders met elkaar om: er is minder contact en meer onenigheid. Volgens hem is het jammer dat er veel onbegrip is tussen buurtbewoners en mensen durven elkaar minder aan te spreken.

Tijdens zijn werk komt Jesse veel opvoedvragen en opvoedproblemen tegen in gesprekken met bewoners uit de buurt. Als hij een kind gevaarlijk ziet fietsen, zegt hij er wat van en legt dan uit dat de veiligheid van hem of andere weggebruikers in gevaar kan komen. Als Jesse zijn eigen kinderen ziet vechten dan haalt hij ze uit elkaar omdat hij tegen het gebruik van geweld is. Hij zal zijn eigen kind vragen wat er aan de hand is en hem/haar erop aanspreken. ‘Het is nooit leuk als andere ouders iets negatief zeggen over jouw kind, maar je moet wel eerlijk zijn als je kind iets doet wat niet kan’, vertelt Jesse.

De vader van Jesse verbood hem veel, maar deed zelf dingen die niet mochten, zoals met een borrel achter het stuur kruipen en gaf dus niet het goede voorbeeld. Volgens Jesse nemen kinderen goede en slechte voorbeelden over en pikken dit snel op. Daarom is het belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven.

Leave a comment.

Kom ook naar het event Opvoeden in de Wijk op dinsdag 6 december van 15.00 tot 17.00 in Zorgcentrum Schalkweide, Floris van Adrichemlaan 15. Georganiseerd door de Wijkacademie Schalkwijk, Stichting BMP en Meetingz!
Irish Verwey's picture
Irish Verwey
Irish is initiatiefnemer van Meetingz! in Schalkwijk. Meetingz! organiseert o.a. WeCook en de Wijkacademie Schalkwijk.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een sociale onderneming met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

Twitter

RT @JetPeep: Wat moet een stadse puber nu op het Franse platteland. Saai? Integendeel. Lees zijn avontuur https://t.co/JjsrpPC1w5 https://t…
De Verhalenmakers (4 years ago)
Tnx @CarienTouwen voor de publicatie over de #verhalenwedstrijd op https://t.co/UX4u38lwNw. Kom maar door met die mooie verhalen!
De Verhalenmakers (4 years ago)
Tnx @HaarlemseZaken voor de publicatie over de #verhalenwedstrijd. Kom maar door met die mooie verhalen! https://t.co/12HeDI8DRf
De Verhalenmakers (4 years ago)
Yes! https://t.co/ytcegbvBAv
De Verhalenmakers (4 years ago)
Mooi begin van een nieuw #verhaal https://t.co/6aPxB6LDjH
De Verhalenmakers (4 years ago)

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina