Wat klimaatcrisis, lekker weertje toch?

Roel Cremer's picture Roel Cremer Aantal keren gelezen: 2,125 Klimaat en Energie

Eind oktober hoort het herfstig te zijn met kou, regen, wind en veel bladeren. In het centrum van Haarlem, de grote markt op het terras van grand cafe Brinkmann zaten best veel mensen zwaar genietend van de zonnewarmte. Ik had de tijd en in een eerste opwelling besloot ik om aan te schuiven. Een stevige koffie met een glas water, daar ging ik voor.

Er werd ruimte voor me gemaakt en een nabije buurman verwelkomde mij met ‘kom erbij, lekker weertje vandaag, toch?’. Ik knikte instemmend maar het woordje ‘toch’ bleef hangen. Wat betekende dat in die zin. Ik besloot er niet naar te vragen maar om te bedenken wat het zou kunnen betekenen. De meeste simpele bedoeling is de behoefte aan een gesprek. Maar dat vond ik te eenvoudig, was het verbazing in die zin of was het een constatering tegen alle verwachting in. Ik kwam er niet goed uit.

Toen de koffie bijna op was hoorde ik een stel verderop praten over hun aankomende ski-vakantie. Ze vonden het maar vervelend dat ze steeds hogerop in het ski-resort moesten zoeken naar geschikte ski-gebieden. Het werd me opeens allemaal duidelijk. We zijn zo opportunistisch dat we niet willen nadenken over de oorzaken van ‘het lekker weertje’ en de terugtrekkende winter. Opeens kwamen de beelden terug uit de recente film van Di Caprio: Before the flood. Dat is wat ons te wachten staat, hittegolven overstromingen, klimaatvluchtelingen en totale ontregeling.

Ik wacht nergens meer een weerwoord af. De sterkste ontkenning is: ‘oh dat valt vast wel mee, geniet er nou eerst maar van!’.

Dat was het dus het gemak waarmee we ontkennen en alleen maar de, voorlopig, positieve keerzijde zien. Het glas is voorlopig nog halfvol! Op zich ook niet zoveel mis mee maar als een klimaatcrisis maar niet zo stellig ontkent en genegeerd werd. Het is ook niet zo dat alle ellende nog te voorkomen is, het is al volop aan de gang: op de polen, de woestijnen en klimaatvluchtelingen, wel of niet in samenhang met regioconflicten.

Bewustwording is geboden, mensen helpen beseffen dat het vijf over twaalf is. Breed inzetten op het besef dat het leven van kinderen en kleinkinderen er niet eenvoudig uit zal zien.

Leave a comment.

Roel Cremer's picture
Roel Cremer
Mijn naam is Roel Cremer, houd me bezig met de vraag waarom mensen doen wat ze doen, vooral in samenhang met hun positie op de arbeidsmarkt. Hierbij zijn competenties en talenten de onderwerpen die mensen onderscheiden. Ik help ze in kaart te brengen en ze te benutten voor de loopbaan. Verder zet ik me in voor MyEarth, een coöperatie die aandacht besteed aan onze leefomgeving. En ik houd ervan me creatief te uiten en te bewegen. Ik observeer en schrijf en ben bezeten van groepssport.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina