Verhalen uit Haarlems 1e Leefstraat

Inemarie Dekker's picture Inemarie Dekker Aantal keren gelezen: 2,265 Actualiteit

~ adv ~

Haarlem heeft de primeur: de eerste pilot-Leefstraat van Nederland! Dat betekende zes weken lang geen auto’s door de straat. En buren die gezellige activiteiten voor elkaar organiseerden, zoals sportwedstrijdjes, samen eten en voorleesuurtjes voor de kleintjes. En kinderen konden voor het eerst alleen de straat op konden om (veilig) te spelen.

Linde: 'Op mijn tekening zie je alles wat je in de Leefstraat kon doen: Op het ligkussen zonnen of lezen, korfballen en zingen op het podium. En spelen natuurlijk, bijvoorbeeld op de skelter. De straat was afgesloten met een slagboom en een verboden-in-te-rijden bord.'

De Verhalenmakers - Tekening Linde

 

Pleun: 'Ik heb een tekening gemaakt van de Leefstraat. Hier ben ik aan het volleyballen met mijn vriendin Lisa.'

Lysbeth: Wat ik leuk vond aan onze Samenleefstraat was de saamhorigheid tussen alle bewoners, het enthousiasme om van alles te organiseren en het feit dat ieder zijn eigen kwaliteiten inzette. Ik weet nu wie er zoal in mijn heerlijke straatje wonen en dat is voor mij heel waardevol omdat het in grote mate bijdraagt aan mijn woonplezier.

Zelf heb ik erg genoten van het voorlezen aan de kleintjes in de straat. Ook die ken ik nu beter en als ik iemand van hen tegenkom op straat roepen ze steevast: "Ga je voorlezen?" Hóe ze hiervan genoten, heeft me verrast. Er werden druk afspraken gemaakt wie de tas mocht dragen, wie het kastje mocht openmaken en wie weer dicht.... oh wee als er iemand 2 keer mocht want dat was niet eerlijk!

Ik heb voorgelezen uit": "Mama kwijt", over een uil die zijn mama kwijt was, "Kikker vindt een vriendje", "Fiet wil rennen", over een struisvogel die tegen de wind in wil rennen, "Nog 100 nachtjes slapen", over Dorus die een feestslinger maakt door vlaggetjes te knippen uit kleren, "Oh nee niet weer een boek, over een olifant die tot zijn verdriet alleen maar boeken voor zijn verjaardag krijgt, "Ik wil de maan", over een mol die de maan wil pakken, "Het lieveheersbeestje", over een lieveheersbeestje dat een vriendje zoekt om met hem te wandelen en "Rollebol de pissebed", over een pissebed die de wereld gaat ontdekken en zich steeds oprolt als er gevaar dreigt.

Hubertine: Wij wonen in een hele mooie straat. Dat was altijd al zo, maar nu is hij nog ietsje mooier geworden. Het begon eigenlijk al met de organisatie van de Leefstraat. Dit ging ineens in een stroomversnelling toen de gemeente met het idee kwam om de Leefstraat nog dit jaar te realiseren in plaats van voorjaar 2016 zoals wij zelf in gedachten hadden. Maar gezellige straat als wij zijn, organiseerden we gewoon een paar borrels en kreeg iedereen een taak. Ik vind het ongelofelijk dat we in zo’n korte tijd gezamenlijk de Leefstraat hebben georganiseerd. Het begon met het straatfeest, waar de weergoden ons toch nog enigszins goed gezind waren, ondanks de toch wel slechte voorspellingen. Vanaf dat moment zijn er zoveel activiteiten geweest, dat is teveel om in één alinea te beschrijven. Maar het allermooiste waren misschien nog wel de momenten die niet georganiseerd waren. Bijvoorbeeld als je thuis kwam uit je werk er altijd wel een paar buren aan het borrelen waren aan één van de picknicktafels. Of dat de kinderen samen huiswerk aan het maken waren. Of dat je op zondagochtend uit het raam (of op de groepsapp) keek en bleek dat iedereen weer gezellig buiten zat met een kopje koffie. Of dat je bezoek kreeg waarmee je ook gewoon buiten kon zitten en iedereen gezellig met elkaar praatte. Het was dit jaar dan wel in het najaar (we hopen natuurlijk dat het volgend jaar weer mag maar dan in het voorjaar), maar toch hebben we bijna alleen maar zon gehad. Eigenlijk is dat ook wel tekenend voor wonen in de Tweede Hogerwoerddwarsstraat: daar schijnt altijd de zon, zelfs als het regent.

Publicatie Datum: 
Monday, January 18, 2016 - 05:09
Inemarie Dekker's picture
Inemarie Dekker
Inemarie (co-founder De Verhalenmakers) heeft bijna tien jaar ervaring met projectontwikkeling, het vinden van bijbehorende financiering en communicatie voor (non-)profits in Nederland, India en verschillende landen in Afrika. Ze is een ondernemende verbinder en gedreven om sociale impact te bereiken in haar werk.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een sociale onderneming met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

Twitter

Sorry, twitter is currently unavailable.

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina