.
~ adv ~
Werkzoekenden zitten barstensvol talenten. Vanaf nu kunnen ze die etaleren via Waarde in de Polder, een initiatief van ondernemende Haarlemmers. “Waarde in de Polder is dé plek voor werkend en werkzoekend Haarlem”, zegt initiatiefnemer Lusanne Hogeweg. “Wij willen met oplossingen komen voor een arbeidsmarkt waar talentvolle mensen thuis zitten, terwijl bedrijven en maatschappelijke organisaties vaak handen tekort komen.” |
Het waren eigen ervaringen die Lusanne, Ria Lim, Boudewijn Weve en Ellen Swart - de mensen achter Waarde in de Polder - tot nieuwe inzichten bracht. Lusanne werkte tien jaar als zelfstanding loopbaancoach toen ze in de bijstand terecht kwam. “Ik was geschokt toen ik ontdekte hoe moeilijk het was om een baan te vinden. En het irriteerde me dat ik gedwongen werd om ongeschoold werk te doen. Ik schreef een open brief naar de gemeente waarin ik voorstelde om hoger opgeleiden hun kennis en ervaring te laten inzetten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en vragen van bedrijven. Daarmee was het idee achter Waarde in de Polder geboren.
De afwijzingen zijn vernederend
Solliciteren en afwijzingen incasseren. Dat betekent dat je je talent en passie niet kunt inzetten, of je nu thuis zit of in een baan die eigenlijk niet past. Het overkomt veel 45-plussers die hun baan of beroep zien verdwijnen en ook afgestudeerden zonder werkervaring. Ellen: “Het is vernederend en frustrerend om de ene afwijzing na de andere te krijgen terwijl je opleiding en ervaring aansluiten op de functie.” Stel je voor wat dat met je doet als persoon en met je waardigheid. Ria voegt toe: “Het UWV had geen adviezen meer, ik deed alles al om een baan te krijgen. Als laatste redmiddel schreef ik vele open sollicitaties, maar wist bij voorbaat dat dit geen soelaas bood. En inderdaad: daar kwamen de afwijzingen.”
'Mijn energie anders inzetten'
Genoeg teleurstellingen en frustraties. Lusanne wist zeker: “Zo moeten we niet met mensen omgaan”. En Ria dacht na de zoveelste afwijzingsbrief: “Dit wil ik niet meer. Ik wilde mijn energie niet meer inzetten om de ene na de andere teleurstelling te ontvangen. Ik wil mijn energie inzetten voor iets waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe organisatie die bereid is om buiten de gebaande paden te denken.” En ook Lusanne vertelt dat vrijwilligerswerk haar hielp: “Lekker bezig zijn met andere mensen gaf me energie en inspiratie.” Wat bleek het belangrijk te zijn om werk te doen dat past bij je potentieel en ambitie!
Nieuwe kansen voor talentvolle mensen
De initiatiefnemers van Waarde in de Polder zijn allemaal ervaringsdeskundigen en hebben in hun zoektocht naar werk zélf nieuwe creatieve wegen bewandeld en gevonden. Om te beginnen door op een andere manier te kijken, aan te sluiten bij behoeften van werkgevers of werk te creëren.
Lusanne’s missie: Op de arbeidsmarkt moeten mensen centraal staan en zijn of haar talenten, passies en kwaliteiten. “Er is bovendien genoeg werk voor iedereen!” zegt Ellen. “We willen de overheid en werkgevers oproepen om deze talenten te erkennen en te benutten.” Juist in deze tijd, waarin de arbeidsmarkt ontzettend verandert, is het nodig om de mogelijkheden en kansen te zien. Het begint met het delen van ideeën, visies, ervaringen en tips, zegt ze. “Iedereen die zijn talent en passie niet alleen thuis wil inzetten, nodigen we uit om contact met ons op te nemen. Kijk op www.waarde-in-de-polder.nl voor meer informatie. Of mail aanmelden@vialusanne.nl om je aan te melden vor de nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten."
Lees ook: Kansenfestival: bezoekers vertellen
Lusanne Hogeweg
Ik ben Lusanne Hogeweg, ik woon en werk in Haarlem. Ik coach mensen om hun unieke gave te ontdekken, ik interview ondernemers en werkzoekenden om hun verhaal naar buiten te brengen en ik organiseer events om de talenten en passies van mensen zichtbaar te maken. Ik wil iedereen stimuleren, laat je uniekheid zien, want dan ga je echt leven! |
Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.
De Verhalenmakers is een sociale onderneming met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.
Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.
Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!
De Verhalenmakers
info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina