(Droom)baan gevonden!

Inemarie Dekker's picture Inemarie Dekker Aantal keren gelezen: 2,609 Nieuwe economie

De economische crisis mag officieel voorbij zijn. Voor veel jongeren is het nog steeds moeilijk om aan een baan te komen. Het Haarlems Weekblad van 24 juni schrijft dat uit onderzoek blijkt dat sociale media tot presentatie-angst leidt bij de jongere generatie. Ze hebben ideeën genoeg, maar hebben praktische hulp nodig ze uit te voeren. Ook het bedrijfsleven geeft aan dat veel jongeren de praktijkervaring missen om aan de slag te kunnen. De Verhalenmakers verzamelden de verhalen van drie mensen die hun hart volgden: debuterend schrijfster Heleen, zelfstandig psycholoog Frits en sociaal ondernemer Inemarie. Over hun beste advies - uit eigen ervaring - hoe zij hun (droom)baan vonden.

Een droombaan. Is dat niet precies wat het zegt: onecht, onhaalbaar, onbereikbaar. Vroeger als kind wist ik precies wat mijn droombaan was: eerst archeoloog, toen actrice en korte tijd wilde ik zelfs kluizenaar worden want dat klonk zo mooi. Helaas liet ik mijn dromen varen en koos voor een nuchtere basis, voor zekerheid en veiligheid, vertelt Heleen.

 

Je hart volgen

Frits kwam er snel achter dat de gekozen studie niks voor hem was: Na drie maanden studie Weg en Waterbouw klapte ik mijn boek Bouwstoffen voor het HTO dicht en wist: Dit gaat het niet worden! 

Grootste probleem: Hoe vertel ik dit thuis? Ik verzamelde al mijn moed, mijn moeder reageerde zoals ik had verwacht. “Ik heb net al die dure boeken gekocht, wat wil je dan...... PSYCHOLOGIE? Hoe kan je daar je geld mee verdienen?”

En ook Inemarie koos een studie waar geen brood in te verdienen was: ‘Toen ik op een informatiedag was voor de studie die ik zou gaan volgen, werd me al verteld dat niet veel mensen ook werk zouden vinden in dit vak: ontwikkelingssamenwerking. Eenmaal klaar vond ik inderdaad geen baan.’

 

Praktijkervaring opdoen

Inemarie vond wel twee werkervaringsplaatsen: Ik koos voor een kleine organisatie met een uitdagende taak: een jongerenuitwisseling naar Zimbabwe van begin tot eind organiseren en begeleiden. In dat jaar en de drie jaren erna als betaalde kracht heb ik ongelofelijk veel kunnen leren en doen: van nieuwe projecten opzetten, nieuwe verdienmodellen bedenken, stagiaires begeleiden, partners ondersteunen, fondsenwerving, persberichten schrijven tot trainingen geven. Het was de beste leerschool voor de praktijk.’ Ondertussen werkt ze alweer 10 jaar in het vak waarvoor ze had gestudeerd, maar waarvan iedereen dacht dat ze er geen werk in zou vinden.

 

Voor jezelf beginnen

Na zijn studie psychologie vond Frits niet meteen werk, maar een uitkering en besteedde hij zijn tijd aan het reageren op vacatures en zijn funkrockband. Via via kreeg ik een oproep om samen met andere werkloze psychologen te onderzoeken of wij een eigen onderneming konden starten. Op de eerste meeting in Amsterdam bleken de ideeën echter sterk te verschillen. Psycholoog 1 wilde hulp bieden aan gehandicapten, nummer 2 had voorkeur voor werken met kleine kinderen en nummer 3 wilde zich specialiseren in gedragstherapie maar had tot op dat moment alleen nog maar gewerkt met ratten...  Kort daarna besloot hij met een paar Haarlemse collega' s een zolderetage te huren en een praktijk te starten voor kortdurende hulpverlening. Inmiddels, 35 jaar later, ben ik mijn drukke praktijk aan het afbouwen en besteed veel tijd om mijn ervaring over te dragen aan een nieuwe generatie psychologen!

 

Durf te dromen

Heleen droomde van het schrijverschap en legde onlangs de laatste hand gelegd aan mijn eerste manuscript voor een kinderboek: Ja, ik ben bang voor de afwijzing van uitgevers. Maar dit is ook een droom en die zijn niet makkelijk en vanzelfsprekend. En ook komen ze niet uit door te hopen en te wachten. Dus ga ik mijn manuscript met trots en vol vertrouwen naar zo veel mogelijk uitgevers sturen.

Ze voegt toe: Nu, bijna 40 jaar oud, ben ik sinds een maand werkloos en weet ik een ding: een droombaan bestaat wél, maar het is iets waar je vurig in moet geloven en heel hard voor moet vechten.

Leave a comment.

Inemarie Dekker's picture
Inemarie Dekker
Inemarie (co-founder De Verhalenmakers) heeft bijna tien jaar ervaring met projectontwikkeling, het vinden van bijbehorende financiering en communicatie voor (non-)profits in Nederland, India en verschillende landen in Afrika. Ze is een ondernemende verbinder en gedreven om sociale impact te bereiken in haar werk.

Ontvang iedere week een gratis verhaal!

Laat je inspireren door de beste schrijvers en ontvang de nieuwste verhalen per mail!
Geef je op en je krijgt wekelijks een gratis verhaal opgestuurd.

 

Ja, dat wil ik wel   Of bestel het magazine

Het podium voor jouw verhaal

De Verhalenmakers is een project met als belangrijkste doel: bijdragen aan verbinding.

Wij bieden een podium voor verhalen, schrijvers en professionals omdat we geloven in de kracht van storytelling.

Ben je een schrijver of wil je graag schrijven?
Meld je aan!

@social #media

Contact

De Verhalenmakers

info [at] verhalenmakers.com
of ga naar de contactpagina